Isnin, 4 Januari 2016

Ulasan Novel : Budak Hostel Otaknya Sewel karya Hasrul Rizwan

Assalamualaikum babe,

Aku tahu kebanyakan daripada anda pertama kali menjenguk blog aku yang tak seberapa ni,demi mencari secebis ulasan mengenai novel bestseller ( inshaAllah )-Budak Hostel Otaknya Sewel
(BHO ) karya Hasrul Rizwan a.k.a Mat Gorn ( MG).

Buah tangan kali ini sangat berbeza.Tapi beza-bezanya pun tetap kita dapat tahu yang dibaca adalah hasil nukilan 5 novel favourite aku iaitu Murtad,Tuhan,Qisas,Bercakap dengan Jun serta Jahanam.
Kiranya BHO adalah novel kelima aku baca,setelah mengikuti perkembangan tulisan Mat Gorn di Twitter yang turut serta mempromosi.


Bagi aku,cukuplah kesemua novel yang aku baca lepas,aku yakin Mat Gorn pastinya tak akan menghampakan para pembaca kerana BHO kali ini naskahnya ringan tapi jangan salah sangka.Ringan tak bermaksud tak ada mesej langsung disampaikan olehnya.Bnayak dan tak terbilang aku kira.Semuanya berkisahkan kehidupan remaja di alam asrama yang aku anggap sangat dekat di hati.

Pertamanya kerana aku pernah menjalani kehidupan asrama,dan aku tahu apa yang terjadi disana.Kedua,dialek bahasa yang di tuturkan walaupun majoriti budak sekolah aku tahun 2011/2012 datangnya dari Selangor dan Perak.Ketiga,budaya yang dipersembahkan seperti junior-senior.Alaaaaa,biasalah suruh itu ini pada adik junior.Aku  jarang lah buat (kononnya) tapi setakat tolong cari maggi,panggilkan member tu perkara biasa hahah.Okay tak lupa jugak aku suka paw sesiapa  yang ada makanan sedap dulu kat locker bertuah hahah.

So,Budak Hostel Otaknya Sewel ni membawa warna atau dimensi baharu pada penulisan Hasrul Rizwan.Aku tak cakap secara TOTAL sebab bukan sahaja unsur komedi atau humor,ada jugak aksi diselitkan tapi tak lah seberat Murtad.


Berlatar belakangkan Sekolah Agama Haji Barokbah ( aku tak tahu kenapa nama dia lagu ni ),BHO mengisahkan Mat Piah,Cupin,Akhil dan Widad dalam menjalani tahun terakhir sebagai pelajar disitu.Wait,Akhil ? OMG mesti ada Adam kan  ! ( Trilogi Murtad ).Ya,ada jugak watak Adam dalm ni tapi tak lah sebnyak Akhil.Senang cerita dalam BHO ada pre-kuel bagaimana Adam dan Akhil ketika bersekolah sebelum muncul dalam Murtad.

Plot bergerak rancak bila diorang ni merancang nak pecah masuk senyap-senyap asrama puteri,Mak oi gatainya tak hingat,Ynag tak boleh blah bila misi dorang adalah nak hambik bra milik Zakiah Merican- barang panas sekolah tu.Hahhahahha sakai nak mampus kan misi tu.Kononya dengan kejayaan tu,dapat lah dorang ni kalahkan Borhan si mulut celaka yang merupakan budak bajet sekolah tu.

Aku suka gelaran yang diberikan pada setiap watak dalam novel ni
.Contohnya  =
Zubir Gayboi ( sebab dia ni songsang ) ,
Mona Ranggi
Ghani Garpu
Imam Ahmad Maslang ( antara kawan dorang yang alim tapi haprak perangainya hhaha )
Budak monyet ( junior form 1 yang dorang ingatkan innocent rupanya hyperactive )
Fatehah Bisu ( sebab kat kelas tak pernah dengar suara dia )

and banyak lagi.Sehinggalah tahap klimaks bila Akhil dapat tahu yang Zakiah merican pujaan hati pengarang jantung tu rupanya ada skandal dengan Adam.Dalam BHO turut diceritakan perbezaan kembar ni sampai Zakiah tu dapat tahu rupanya Akhil ni menyamar ( walau tak sengaja ) sebagai abangnya.

Banyak scene humor yang membuatkan aku gelak tak hingat sebab ia tak dibuat-buat dan neutral gitu bila dibaca,Sebelum ni kita dapat sikit-sikit je dialog2 lawak menerusi karya terdahulu,Tapi kali ni nah ! hambik kau bacalah sebab berguling pun orang tak kisah.

Antaranya

Babak gaduh dengan Budak Monyet

"Angin bertiup kencang dan petir tiba-tiba menyambar ke tanah dengan kuat sehinggaa membuatkan mereka lebih ketakutan.Namun tidak pemuda itu,yang secara tiba-tiba menendang kaki katil sehingga patah dua dan gelak mengekek seperti seekor babun.

Menjeritlah semua yang ada bagai pondan dan berlari ke bucu bilik yang kini menjadi semakin terhimpit  "



"Perlahan-lahan mereka mengalihkan wajah ke sebelah kanan tatkala mendapati cahaya meyuluh cepat diatas bayang-bayang mereka.Bagai disapa oleh hantu,seorang gadis berdiri tegak di hadapan pintu dengan wajahnya yang berselaputan bedak sejuk "


Tikus pun penakut si Damia ni.Dengan jantan tak takut pulak dia.Aku tengok dia menggedik dengan mamat muka Bangla kelas 5 Hanafi tiap-tiap haru kat kelas.Dah la macam pelacur lapar Hotdog ! Semua dia nak rasa'.Kata LIza Kuping dengan nada marah "


hhahahahh mengekek aku gelak.Tak ketinggalan,kita akan rasa saspens jugak dengan apa tindakan selanjutnya Akhil bila dapat tahu Zakiah tu girlfriend Adam.Lagi mengejutkan bila sebenarnya Zakiah tu ada.........okay korang kena baca.Cukuplah aku bagitahu,BHO memang ter-boik daripada Hasrul Rizwan,antara penulis kegemaran aku.

Sekian.

Isnin, 28 Disember 2015

Ulasan Novel : Jahanam karya Hasrul Rizwan

Asssalamualaikum.

Hai,Hello.

Aku tak tahu kenapa mood aku buat masa sekarang adalah kembali aktif mem-blog.Mungkin lepas dah kerah otak cari password blog baru tergerak hati nak 'menghargai' blog ni balik hahaha.
Jadi,kali ni aku nak ulas satu novel keluaran Buku Fixi sekali lagi,atau mungkin untuk masa akan datang ,aku akan mengulas dari penerbit yang sama jugak .Penulis yang bertuah kali ni adalah Hasrul Rizwan,atau di kenali sebagai Mat Gorn di laman twitter-nya.


Sebagai mukadimah,Jahanam merupakan novel ketiga brader Hasrul selepas Murtasd (2012),Tuhan dan Bercakap dengan Jun  ( kedua-duanya tahun  2013).Apa yang aku perasan,ke semua karya brader ni tak akan lari daripada dialek 'utagha -nya' dan juga watak-watak cameo.Seabagai perbandingan,di dalam Trilgogi Murtad yang ketiga iaitu Qisas jugak diselitkan watak Junaidi yang wujud dalam novel Bercakap dengan Jun.





      


Begitu jugak dalam Jahanam,watak Adam dan Akhil juga muncul .Kalau korang pernah baca Qisas,bab terawal ada menampilkan satu babak yang  turut ada dalam Jahanam.Kiranya dua karya yang ada sedikit perkongsian babak walaupun tiada hubung kait antara watak utama didalamnya.
Setebal 274 muka surat memberi aku sedikit gambaran bahawa Jahanam adalah novel yang hebat,dari penulis yang hebat buah fikirannya kerana berjaya menghasilkan karya hebat sebegini.

Watak utama Jahanam adalah Jasuli,seorang pekerja buruh kasar di kilang besi.Hidupnya dihabiskan dengan kerja kerja kerja sampai aku pun kesian dengan dia ni .Yelah.bangun awal pagi,pukul  malam baru habis dan setiap hari jumpa 'hantu tiga beranak' di jalan yang sama.Senang cerita dia ni seorang yang rajin babeng berkerja sehinggalah bertemu dengan Rokiah dalam satu insiden ketika pulang dari kerja.

Start dari tu,Jasuli dah tak overtime macam biasa.Yelah nak dating lagi kan mana ada masa hahaha.Antara yang menarik dalam Jahanam adalah penggunaan bahasa Melayu-nya.Sungguh mempesonakan sampai ada patah perkataan yang aku pun ambil masa nak faham.

Melihatnya nama watak-watak yang ada pun cukup kemelayua-nya seperti nama Jasuli sendiri,Rokiah,Tamin,Bustaman dan banyak lagi.Setiap babak diperincikan dengan begitu halus sampai aku rasa dapat berada di tempat yang digambarkan.Hasrul Rizwan banyak menggunakan unsur personifikasi ,hiperbola dan simile  dalam penceritaan.Itu yang membuatkan setiap hasil penanya sangat istimewa.

Sebagai contoh

' Ia berbintat perasaan yang sungguh aneh dan membuncahlah segala satu macam dalam sanubarinya.Setika itu liang romanya menyula naik .........' 


Haa.. hebat kan .Berbalik pada plot yang dipersembahkan.hubungan Jasuli dan Rokiah putus dipertengahan Sebabnya Rokiah tak yakin Jasuli mampu berubah dan hidupnya lebih terjamin dengan pilihan hatinya yang kerja lebih bagus iaitu pegawai kastam. itu,Jasuli bertemu dengan Tamin yang mengajak dia menyertai satu misi-merompak Kedai Emas Jauhari.Jasuli bersetuju tapi dengan satu syarat- dia tak nak dengar langsung adanya bunyi tembakan .Kalau tak,masa tu jugak dia blah tinggalkan Tamin  dan Bustaman.
Jasuli jugak mencipta satu alibi yang mana mereka boleh merompak sambil menonton wayang supaya tak ditangkap polis.Pada aku,Jasuli ni masih lagi seorang 'hero' dalam novel yang ada sisi baik.Tapi rupanya aku silap.Yes ,silap lagi.

Hasil rompakan tu Jasuli berhajat nak buat belanja kahwin walaupun jelas kat situ guna duit haram hahaha.Tapi apakan daya,masa nak propose tu Rokiah mintak putus.So dari sini lah episod frust Jasuli bermula.Dia jugak bersetuju untuk buat rompakan kedua iaitu merompak bank pulak kat KL.Kebetulan,Jasuli terima kad undangan  perkahwinan daripada Rokiah .Memang pelamin anganku musnah lah perasaan dia masa tu.So,sebagai balasan,Jasuli nak hadiahkan bom tangan ciptaanya pada Rokiah !

Setelah itu,plan dorang merompak bank ni tak selancar disangka tapi Jasuli berjaya membawa seorang tebusan bernama Salina.Tamin dan Bustaman pulak mati on the spot.Masa scene nilah muncul cameo Adam dan Akhil.

Masa jalan-jalan blog lain cari informasi pasal Jahanam,kebanyakkan menyatakan novel ni berkisahkan Jasuli yang membalas dendam atas kematian tunangnya.

So,aku tertanya-tanya ,siapa tunang dia sebenarnya sebab tak de pun scene Rokiah kena bunuh.Aku fikir jugak Salina ke oranagnya.Rupa rupanya ada peristiwa lain berlaku sebelum tu .Dan semua plot yang terjadi adalah dirancang oleh SATU WATAK NI !
Sebab apa Tamin ajak Jasuli merompak,sebab apa Salina jadi tebusan,siapa Salina,siapa hantu tiga beranak dan siapa sendiri Jasuli tu !

Aku suka dengan elemen surprise yang diberikan .Tapi sayang sekali semuanya berlaku sangat pantas seolah-olah peleraiannya tak seimbang dengan plot permulaan cerita.Pada pendapat aku yang lain adalah penulis seperti tergesa-gesa mahu menceritakan segala yang 'terselindung' Tak seperti kelabu di mana pertengahan cerita atau klimaks baru kita tahu siapa watak utama sebenarnya,Jahanam memerlukan pembaca berteka-teki dulu siapa watak ni,sebab apa dia buat dan dikahir cerita baru dihidangkan dengan solusi persoalan yang bermain di minda.

Apa yang boleh aku katakan,hantu tiga beranak yang Jasuli jumpa setiap hari tu ada kaitan dengan apa tindakan yang dia buat.

Akhir sekali,aku berpendapat brader Hasrul Rizwan memang tip-top dalam menulis karya bergenre thriller dan aksi .Selepas Trilogi Murtas,Bercakap dengan Jun,Jahanam adalah satu naskah yang patut dibaca .Lenggok bahasa yang digunakan sangat mempesonakan meskipun tema yang diutarakan berat iaitu pembalasan dendam diatas kematian orang tersayang.

Sekian.

Sabtu, 26 Disember 2015

Ulasan Novel :Kelabu karya Nadia Khan

Assalamualaikum.

Kali ni aku nak ulas sebuah novel keluaran Buku Fixi yang sememangnya dah lama diterbitkan iaitu Kelabu karya Nadia Khan.Novel ni dikeluarkan penulis pada tahun 2011,dimana ketika itu aku form 4 dan penerbitan Buku Fixi pada aku ketika itu tersangatlah asing.Kelabu ni sebernarnya antara barisan Buku Fixi yang terawal dikeluarkan dan terakhir pada tahun 2011.So tahun ni,barulah tergerak hati aku nak membeli dan meneroka apa yang istimewa sangat sampai cetakan pun dah ke -16 ( Mei 2015 ).

Sebelum ni ,aku pernah baca karya Nadia Khan yang kedua iaitu Gantung terlebih dahulu.,Pada aku,Gantung ni tak lah best sangat ( tak tahu pandangan orang lain macam mana) sebabnya aku keliru antara naratif dan penceritaan yang digunakan penulis.Semua ni sama jugak macam filem Terbaik Dari Langit.Ada sesetengah penonton yang tak faham yang Bront Palare tu dah mati ke? Apsal dia naik ke langit? Semua tu bergantung pada fikiran dan pandangan masing-masing.Tapi untuk karya sulung Nadia Khan ni dapatlah disimpulkan yang Kelabu lebih baik daripada Gantung.Sebab apa? nanti apa habaq sat.

Aku masih ingat lagi,kali pertama menatap novel ni memang tak mengeluarkan aura langsung.Pertama sebab cover Kelabu ni kombinasi warna biru dan pink ( warna paling aku benci ).
Kedua sebab bila baca seinopsis belakang Kelabu yang berbunyi :

"Senang hidup dalam dunia yang hitam dan putih. Baik-jahat, betul-salah, cinta-benci, lelaki-perempuan.

Apa yang berlaku di tengah-tengah?
Apa yang berlaku kepada orang-orang macam aku ?

Apabila Jun datang kepada aku , menawarkan posisi sebagai " boyfriend kontrak", aku  tidak menolak. Salah aku ke  untuk mengatakan "ya" kepada awek cun ? Salah aku ke untuk menjadi lebih baik menghiburkan dia  daripada teman lelaki dia  sendiri?

 Salah aku ke untuk jatuh cinta dengan dia?

Aku Amir. Datang ke dunia aku  di mana hitam dan putih tidak begitu jelas. Mungkin hanya selepas itu, koramg  akan memahami bagaimana rasanya untuk berada di dalam dunia aku. Dunia Kelabu ".

Bagi aku seorang yang sangat malas mengkaji sinopsis sesebuah novel ,aku rasa Kelabu ni tak lebih daripada kisah cinta kontrak/kahwin paksa kebanyakan atau belemon-lemon novel sebegini yang ada kat pasaran.Bila tengok ketebalan Kelabu berbanding novel-novel yang lain lagilah aku lemah.Yelah,kebanyakan buku keluaran Fixi ni nipis-nipis antara 250-300 muuka surat je.Tapi kelabu ni 450 lebih kot ! Lagi-lagi pasal love story.
Rupa-rupanya aku silap,Aku silap menilai dan aku lupa yang aku sekarang tengah membaca salah sebuah novel keluaran Buku Fixi !

Okay,make it easy,pada awal pembacaan pembaca akan terbayangkan sisi 'macho' watak utama,Amir yang merupakan seorang freelance photographer dalam menerima tawaran sebagai boyfriend kotrak Jun.Penulis menggambarkan yang Jun ni sangat cantik,bijak tapi malangnya ada boyfriend yang hampeh - Azhar sebab selalu ignore perempuan tu.So Jun ni nekad offer posisi tu pada Amir yang memang player ni bagi men-jeleskan si Azhar ni.Nampak klise kan?
Amir ni ada seorang kawan baik iaitu Shah yang selalu mendengar apa-apa je masalah dia.Cuma bila kes ni melibatkan  tawaran Jun,Shah seolah-olah macam menghalang Amir daripada menerima Jun.Masa ni aku tak terhidu apa-apa yang 'fishy' daripada tindakan Shah.Mungkin sebagai seorang yang rapat dengan Amir,Shah tak mahulah Amir ni dikecewakan lagi.

Tambah pulak Amir ni pernah dikecewakan Suhani,awek lama dia sebab katanya Amir " tak mampu bagi apa yang dia nak".Masa ni babak-babak lama antara Amir dan Suhani digambarkan penulis macam scene ketika Su reject Amir ,babak romantis sana sini yang menyebabkan aku sendiri nak termuntah (mungkin sebab aku pun jeles kot ).


Turut diceritakan jugak macam mana eratnya hubangan rapat antara Amir dengan bapaknya,krisis antara ibunya,suasana kerja Amir yang tak suka menghadap model-model banyak songeh dan banayak lagi.Gaya penceritaan sangat bersahaja diselang-selikan dengan penggunaan bahasa inggeris.Baru nampak urban dan real kan?Tak adalah baku memanjang.Aku suka dengan personaliti Amir sebagai naratif utama yang menceritakan tentang sesebuah babak.Kadang-kala kelakar dan lebih penting dekat dengan jiwa pembaca,

Semuanya seperti kisah cinta biasa contohnya babak Amir yang sanggup pergi hospital di KL balik nak melawat Suhani padahal tengah syok-syok kat hotel bersama Jun di Melaka ( kononya tak boleh lupa ex-girlfriend lettew) sehinggalah di pertengahan cerita- pandangan aku terhadap watak utama bertukar 360 darjah langsung.Tahniah Nadia Khan sebab berjaya membuatkan aku dan pembaca yang dah baca novel kau ni sampai 16 cetakan tertipu hidup-hidup hahahah.

Tahap imginasi aku terhadap gaya,lenggok percakapan,tingkah laku Amir memang betul-betul berbeza antara awal novel dan pertengahan cerita.Barulah aku tahu,apa maksud kata-kata Suhani tu,apa sebab Shah tu cuba nak menghalang Amir ni dari bersama Jun dan siapa Jun tu sebenarnya.Malah,aku pun dapat meng-hagak kenapa cover depan novel Kelabu ni menunjukkan seorang lelaki sedang tangkap gambar secara 'terbalik'.


 5 bintang aku kasi pada Kelabu ni sebab berjaya buatkan aku non-stop membaca walaupun adalah dua tiga hari nak menghabiskan hahaha.Sungguh aku tak sangka,yamg Amir ni sebenarnya Amira! Yes,Nadia Khan sebenarnya menggunakan konsep 'Mindfuck' dalam mencorak pandangan pembaca terhadap watak utama.Sebab tu aku cakap,tahap imginasi aku terhadap Amir berubah 100 %.
Lepas klimaks yang pembaca tahu siapa Amir ni,barulah konflik sebenar mula berlaku contohnya pegaduhan antara Amir dengan Shah sampai Shah bawak diri ke Australia.

Sepanjang membaca ,aku banyak jugak tersalah sangka atau  fikir secara  berlebih-lebih.Contohnya bila Amir menjejaki Shah ke Australia,kebetulan ada satu pesta menghimpunkan golosngan Lesbian,Gay .,Biseksual ,Transgender  atau secara ringkasnya LGBT. Masa ni aku ingat Amir ni terjerumus dah bergaul dengan golongan macam tu.Dan aku jugak ingat yang Amir berjaya menjejaki Shah .Rupanya silap.Penulis mengaturkan Amir berjumpa dengan mak kandung dia kat air port.,Pada masa ni lah semuanya terbongkar sebab apa dia jadi macm tu.

Tema yang di utarakan begitu menarik iaitu sehanyut manapun manusia dalam memilih jalan hidup,mesti dia akan kembali kepada fitrah.Walaupun mata kasar kebanykan orang sebelum membaca Kelabu,novel ni penuh dengan babak sosial,Tapi percayalah sebab ada nilai yang cuba disampaikan penulis walaupun tak banyak mana.Di akhir cerita,pembaca mesti akan berpuas hati bagaimana perubahan Amir ni walaupun tak secara total sebagai Amira tapi boleh lah diklasifikasikan sebagai 'Happy Ending'.
Selepas membaca,aku pasti akan merindukan watak-watak dalam novel ni yang jelas menunjukkan betapa kuatnya jalan cerita ataupun plot sehingga memberikan impak terhadap pembaca seperti aku.
Sekian.

Sabtu, 25 Oktober 2014

Ulasan Novel -Bukan Serapuh Daun Maple

Assalamualaikum
Cuti semester datang lagi.Aku datang lagi menjenguk blog yang bersawang ni.*ayat common blogger *
Dalam cuti yang selama sebulan ni,aku banyak habiskan masa baca novel.At least tak lah buang masa sangat daripada goyang kaki kat rumah.Untuk pengetahuan *walaupun tak ada sape nak tau *,ni cuti sem ketiga untuk semester ketiga aku belajar kat uitm.Dan kalau cuti sem pertama,aku pilih Arjuna Hatiku karya Norazalina Nordin & Tiada  Lagi Mimpi karya Sharifah Abu Salem,cuti sem kedua pulak Hatiku di Harajuku karya Ramlee Awang Murshid,kali ni aku pilih Bukan Serapuh Daun Maple karya Fatinilam Sari.Semua novel yang aku baca tu semua novel lama dan tak up to date langsung.Sebab apa? sebab aku tahu,genre novel sekarang ni sangat sangat cliche iaitu pasal kahwin paksa yang mak aih bosannya nak baca.Untuk Bukan Serapuh Maple ni,kisahnya sangat simple.Tapi ada jugak diselitkan pengisian keagamaan yang walaupun tak sebanyak Dingin Salju Wisconsin keluaran Galeri Ilmun tu,setidak tidaknya di berikan jugak.


Seperti sedia maklum,tajuk novel ni Bukan Serapuh Daun Maple ,penulisnya Fatinilam Sari,penerbitnya Alaf 21 dan tahun keluaran novel ni adalah 2012!. Tapi dah 2 tahun baru aku baca.Tu pun aku beli kat kedai buku second hand  menggunakan baucer buku! Nampak tak jimat di situ.Okay ,straight to the point,aku akan ulaskan novel ni kaw kaw.

BSDM mengisahkan Tasneem Hj. Mansur,seorang lepasan SPM yang telah tamat program persediaan ke luar negara dan di tempatkan di Universiti of Bridgeport.So far aku tak tahu pun ada nama u ni USA dan novel ni membuatkan aku terujana nak pergi kat sana.Dalam masa yang sama,Tasneem ni dah ditunangkan dengan Andrian,sepupunya sejak diorang ni kecil lagi.Masa tu Tasneem baru 10 tahun dan Andrian dalam 17 tahun kot .Masalahnya sekarang ,Andrian ni tak dapat dikesan langsung selepas belajar di universiti yang sama Tasneem belajar.Oleh itu,Mak Uda ,ibu saudara Tasneem mintak dia carikan Andrian yang dah bertahun - tahun hilang.Semua ni dengan harapan lepas tu,mereka dapat disatukan kembali.Tasneem sendiri pun tak tahu sama ada perasaan dia pada Andrian ni ada ke tak.


Sampailah dia bertemu dengan Christian Olson,seorang warga Amerika yang menolong Tasneem semasa mengejar Fahmi,orang yang bertanggungjawab mengandungkan housemate dia iaitu Emma.Masa tu,Chris ni terpegun tengok seorang gadis asing yang pakai tudung sebab dia tak pernah tengok lagi orang Islam pakai tudung.Sejak hari tu,Tasneem dengan Chris ni banyak berjumpa secara kebetulan contohnya masa menyelamatkan Tasneem dari kena kacau orang negro.Bila lama-lama,Tasneem mula mengenali Chris dengan lebih dekat lagi dan menerangkan serb sedikit tentang agama Islam .

Bagi aku,apa yang cuba diketengahkan dalam novel ni sangat menarik iaitu kisah cinta antara dua budaya yang berbeza (barat dan timur).Terdapat jugak unsur islamik diterapkan sebagaimana aku cakap tadi.Contohnya seperti perbezaan budaya barat yang sangat bebas dan aku dapat bayangka. macam mana pergaulan Susan(adik Chris ) dan Andrian.Paling mengejutkan aku adalah bagaimana rapuhnya iman seorang melayu beragama Islam ,Andrian yang sanggup berkahwin dengan cara agama Kristian semata-mata perasaan cintanya pada kekasihnya yang bukan islam,Susan.Novel ni jugak berjaya mengilustrasikan betapa hayutnya Andrian tu sampai sanggup minum holly water dan menjadi murtad ! Dia jugak melupakan Ibunya yang setia menanti  dikampug setelah bertahun tak balik Malaysia.

Tapi sebaliknya,Christian pulak yang tertarik dengan agama Islam dan menganutnya bukan kerana perasaan cintanya terhadap Tasneem.Tapi apa yang cuba di gambarkan penulis adalah kehidupan Chris itu sendiri yang kosong walaupun dilimpahi dengan kemewahan hasil warisan pernigaan keluarganha.Ya,itu aku akui,kebanyakkan masyarakat barat yang bunuh diri pun sebab perkara yang sama.Apa yang buat aku kagum dengan watak Tasneem adalah kekeuatannya dalam mempertahankan sesuatau.Sebagai contoh bila teman lelaki Emma,Fahmi tak nak bertanggungjawab terhadap anak yang dikandungkan,Tasneem desak untuk berjumpa dengan Fahmi.Dia seorang yang sangat lantang dalam membantu Emma.Macam tu jugak masa dia mrnjawab semua persoalan Chris tentang agama Islam.Semuanya secara berhemah dan berkhikmah.

Tapi latar utama iaitu tempat Tasneem belajar kurang ditonjolkan dalam novel ni.Sebelum aku baca,aku akan membayangkan susasan universiti tempat Tasneem belajar sama seperti dalam novel Dingin Salju Indiana dan Dingin Salju Wisconsin.Ini kerana kedua-dua novel menggunakan latar yang sama iaitu belajar di universiti terkemuka di Amerika Syarikat.Perjalanan novel ini pun berlaku dengan sangat pantas tanpa simpang siur dan mengikut kronologi.Apa yang aku teka akan berlaku memang berlaku tapi tak lah sepantas seperti yang di persembahkan penulis.Ada jugak scenr yang aku tak jangka contohnya  Susan yang sanggup bunuh diri selepas mendapat tahu Andrian curang terhadapnya.Babak Andrian murtad pun aku tak sangka langsung!




Selain itu,terdapat jugak isu yang cuba diketengahkan dan teguran kepada orang Melayu khususnya.Contohnya watak Chef Mazlan yang tak senang hati dengan Tasneem semasa dia kerja di sebuah restoran makanan melayu.Ada je kerja yang disuruh buat Chef Mazlan dengan alasan Tasneem pekerja baru.Paling dasyat Chef Mazlan fitnah Tasneem dengan sanggup mengupah pemuda inggeris supaya Tasneem di buang kerja.Memang nampak cliche tapi itu,ah realiti masyrakat Melayu yang iri hati sesama bangsa sendiri.Tapi Tasneem ni hatinya sangat cekal.Dia memang lantang melawan cakap Chef Mazlan.Penulis jugak membandingkan macam mana bersungguh-sungguhnya golongan mualaf mendalami ilmu agama berbanding golongan Melayu yang memang dah sedia Islam.Aku memang tabik sebab Chris dan pak ciknya,Profesor Umar Olson bersungguh-sungguh belajar mengaji al-quran ,solat dan ke kelas agama.

Secara keseluruhannya,ending novel ni tak kurang hebatnya.Cuma aku agak pelik,macam mana Andrian yang dulunya tak ada hati langsung dengan Tasneem walaupun ditunangkan ,jatuh hati dengan Tasneem selepas insaf  ,dan kemudiannya melepaskan Tasneem pergi bersama dengan Chris atau nama Islamnya Muhammad Aslam.Tasneem pulak jatuh sakit lepas dapat tahu Chris akan berkhwin dengan Siti Hajar.Ayahnya yang sebelum ni bukan main halang hubungan diaorang akhirnya merestui .Betapa pantasnya babak -babak tersebut berlaku walaupun novel ni hampir separuh 1000 muka surat!

Ending sangat berpuas hati.Mungkin aku terlalu biasa membaca novel yang banyak simpang siur untuk memanjangkan plot .Tapi novel ni straight to the point,senang faham dan menggambarkan setiap keadaan yang cuba ditonjolkan.
Sekian,wassalam.





Sabtu, 24 Ogos 2013

Universiti Teknologi Mara Perak : Kampus Seri Iskandar 1

Saat ini,ketika ini,hidup aku benar-benar berubah 350 darjah.Walaupun 10 darjah tak berubah,aku kira keseluruhannya hidup aku berubah,bertukar.2 Jun 2013,satu tarikh yang sangat signifikan.Sekarang 14 Jun 2013,bermakna 2 minggu berada di bumi yang mengubah hidup aku ni.

17 Mei,aku dapat keputusan UPU,Diploma Perakaunan Universiti Teknologi Mara (UiTM).What??UiTM??selama ni aku bosan sangat-sangat dengar senior yang dapat UiTM.Bagi aku,U ni tak ada kelas,tak segempak UPM,UKM,UM dan lain-lain.Bila dapat UPU,rasa sedih jugak.Dahlah UiTM,diploma pulak tu.Kalau Asasi tak apalah jugak.3 tahun beb! berbanding dengan asasi setahun setengah.


Tapi,aku cuba muhasabah diri jugak.Dengan berbekalkan result SPM 5A 4B,jangan mimpi aku boleh fly gi US,dapat tajaan JPA,MARA,TNB bla bla bla.Aku rasa mereka yang dapat diploma,lebih-lebih lagi yang kat UiTM ni semua di-reject U lain sebab dapat result bawah 5A.Bapak teruk gila mentaliti aku!!!
Ya,selama 6 hari aku fikir,barulah aku terima tawaran tu pada 25 Mei.Aku resign dari Pizza Hut pada 22 Mei,after that terus list-kan barang untuk dibeli.
Sepanjang 2 minggu persediaan ke UiTM,semua aku buat sendiri.Akaun Bank Islam,Medical Check -Up,barang keperluan,baju dan lain-lain semua aku beli sendiri guna duit gaji aku.Yuran je parents yang tanggung.Masa tu,aku rasa apa yang parents aku rasa bila terpaksa keluarkan duit lebih.Bayangkan 3 bulan setengah kerja,hampir habis gaji aku beli itu ini semata-mata ke universiti.Inilah perngorbanan pertama aku buat demi masa depan yang sebelum ni mak ayah lakukan.
Seri Iskandar memang tempat yang aku tak berapa suka.Masa kecil,aku benci tempat ni sebab panas,tanah lombong,berpasir dan tak apa-apa yang menarik.Sekian lama tak berkunjung ke SI,aku kembali lagi.Kali ni sebagai pelajar UiTM Seri Iskandar.Apa yang aku fikirkan masa kecil memang jauh berubah berbanding sekarang.Pembangunan kat Bandar Baru ni memang pesat.Sana sini rumah,kedai dan bangunan rancak di bina.Selain tu,SI memang bertuah sebab ada  institu pendidikan iaitu UiTM,Universiti Teknologi Petronas,Kolej Komuniti,Kolej Vokasional,Kolej Profesional Mara bla bla bla.
Kemudahan berdekatan UiTM seperti Tesco,Mc Donald,KFC, D Mall ,Billion dan hotel-hotel memang menyenagkan para pelajar.Aku beruntung sebab masuk-masuk,semua kemudahan tu dah ada.Tak payah turun Ipoh .Bank Islam,BSN,Bank Rakyat memang ada kat Bandar U.So,korang tak payah risau.Dalam kampus sendiri pun ada ATM Bnak Islam,Maybank, dan BSN.

Dan semua yang berlaku kat sini membuatkan aku rasa macam selesa gila.Tak payah kusut otak pikir mana nak cucuk duit,mana nak beli barang.Tak macam zaman sekolah,tunggu outing baru bersepah pi pejabat pos Bagan keluar duit.Tapi aku rasa,jarak ATM ngan bilik pon dah macam jarak sekolah ke Bagan time outing.
Bagan Datoh,tempat berusaha untuk SPM 2012
First2 masuk,aku cuba biasakan diri,bajet-bajet cam budak taiko tapi nak buat macam mana dah muka suci soleh murni  kan.Aku ingat lagi nasihat mak aku supaya jagan salah pilih kawan.Dan aku harap aku takkan tersilap sebab aku memang tak pernah silap dalam hal ni.So,kalau korang adik-adik yang baru nak masuk ni,firstly kena pilih kawan yang betul.Pengalaman aku masa sekolah dengan kerja memang betul-betul bagi pengajaran.Tapi,bukannya kita tak boleh kawan dengan semua orang.Kadang-kadang apa yang aku nampak perangai hodoh tu ada kebaikannya yang kadag-kadang lebih bagus daripada kita sendiri.So,jangan nak bajet baik sangat lah.
Aku rasa cukup kot sampai sini.Merapu bebanyak kang bukan ada orang bayar pun.Nanti sambung Part 2 pasal apa lagi yang ada kat UiTm nih.




Ahad, 17 Februari 2013

Kerja Oh Kerja ~Part II

Assalamualaikum.
Sebenarnya aku malas nak bagi tahu kat mana aku kerja sempena mengisi 'cuti' ni.Bukan apa,aku bukannya 'fofular' sangat nak kecoh-kecoh pasal kerja ni.Maklumlah,kerja pun tak lah sehebat mana pun.Tujuan aku kerja sebenarnya tak lebih daripada nak mencari pengalaman dan kalau bonus pun hanya untuk duit poket je.Bila dah kerja,baru tahu apa yang parent kita rasa semata-mata nak besarkan kita,Okey,cukup lah mukadimah air mata nih.Musti tersentuh kan sampai keluar hingus hijau pekat? ( eeuuww).Pi basuh.Pastu teruskan layan blog ni.HAHAHA

Mood tetap baik walau kena tegur

Insiden tak diduga semasa kerja.



Sekadar penambah rasa.Tak ada kaitan = =



Rasa alim lettew tweet macam ni ;D
Amacam,nampak tak keterujaan aku bagitau semua orang yang kerja ni macam best?
 Setelah dilanda kontroversi sebab ada yang kata aku kerja tak senonoh lah,balik malam lah,bayar triple lah,aku nak buat pendedahan sulit ni.(lain macam gila ayat nih ).
Okey,sebenarnya aku kerja kat sebuah restoren francais yang aku rasa satu dunia dah tahu.Wah,maknanya aku ni kerja ala-ala international lah ye?Fuyoo,sila tepuk tangan.Rasa kembang hidung jap.Tapi restoren ni bukannya fast food or junk food sangat yang penuh dengan MSG.Nah,tengok ni kalau nak tau sangat!! 


Nametag krew restoren!!!



Aku tetiba meroyan nak kerja sini pun sebab blog  BUDAK NI.
Akhirnya aku mengaku jugak.Aku kini berkerjaya (cewah) sebagai krew
Restoran Pizza Hut Giant Sunway City Ipoh.Puiihh.Hapa ke panjang betul nama restoran ni.Sebenarnya,dalam entri sebelum ni,aku cakap yang aku kerja kat satu tempat nama XXX.Inilah tempat yang nak di rahsiakan sangat tu.Sulit kononnya.Kenapa?
Tak puas hati? Rasa tak suka dengan kerja ni?Tu kau punya pasal-lah.Aku tak kisah kerja kat sini walaupun terpaksa melayan order customer yang melantak je kerjanya.Sebab aim aku kerja kat sini apa?Yes,nak cari PENGALAMAN.Kalau budak PLKN dok citer betapa seronoknya naik flying fox ,jumpa kawan baru,yang tak dapat tu????????.Ya,the words is

P.E.N.G.A.L.A.M.A.N

Hari pertama kau kerja kat sini adalah pada tanggal 30 Januari 2013.Wow,betul-betul hujung bulan punya dan 5 hari lepas tu gaji pekerja lain dah bank in dalam ATM.Orang pertama yang aku jumpa adalah Aishah,budak lepasan SPM macam aku jugak masa mula-mula mintak kerja,Dialah yang tolong bagi borang kerja kosong dan bagi nasihat supaya aku letakkan gambar sekali.Bila dapat kerja,aku rasa betul-betul terharu sebabkan gambar tu kot aku di terima.Nampak semangat gila  babeng ahh!!!

Hari pertama,aku dah mula masuk area Kitchen.Semua krew rasa kagum (amboi) dengan aku sebab biasanya budak baru masuk Customer Service dulu.Tapi yelah,aku ni pemalu dan kalau boleh tak mo pun  jumpa customer.Dan sepanjang satu hari,aku belajar macam-macam.Bukannya Differentiation Add Math yang susah tu atau Mitosis & Meiosis dalam Bio.Tak susah mana pun.Yang penting tak tahu

T.A.N.Y.A
Dah nama pun area Kitchen,musti lah semua berkaitan memasak.WEhh? aku potong bawang pun tak khatam lagi,takkan terus nak buat Pizza kot? Dah ah lebih daripada 10 Pizza.Haiwaiian Chicken,Hawaiian Supreme,Chicken Supreme,Super Supreme,mak oii,Tergeliat lidah cheq nak sebut.Apa kejadah semua tu?tapi  aku belajar perlahan-lahan.
Ohh tidak,bnyak gila nak tau nama pizza ni

Sebelum pergi kerja,aku akan baca dulu menu Pizza Hut kat official web dia.Sumpah semngat gila.Tapi,semua ni berjaya jugak sebab lama-lama aku dah biasa dengan semua menu
Kalau korang rasa Kitchen Pizza Hut ni penuh dengan kuali,periuk,kawah,dan lain-lain,korang silap.Semua pakai mesin loorrhh.Nak panaskan spagetthi ada microwave.Nak goreng wings ada FryMaster.Nak bakar Pizza ada oven.Memang nampak senang tapi perlukan kepantasan dan kesabaran tambah-tambah kalau customer banyak.First2 memang blur sebab tak tau nak buat apa.Satu menu pun haram tak tau buat.Tapi,lama-lama,kita turut jadi pantas macam krew lain sebab menu yang di order mesti siap dalam tempoh 14 minit kalau bagi sebijik pizza.


Lepas order siap,krew yangg jaga kat Aux Table mesti ketuk loceng and jerit
"Service,product out!!!"
Kalau customer nak take away,mesti kena melalak
"Cashier ,product out !!!!!!"

Malu gila nak buat semua tu lagi-lagi customer ramai.Semua pandang muka pelik je sebab nak tengok sapa yang jerit kuat-kuat.Yelah,kalau produk sejuk,korang jugak bising pastu tak nak bayar.Krew servis pun kadang-kadang terlalu sibuk sampai makanan siap pun tak perasan.

Bangga gila muka mamat ni -sebelum pergi kerja
Tapi kan ,kerja kat sini tak adalah susah mana.Hari first memanglah rasa  nak tercabut pinggang.Nasib aku  baik sebab jumpa kawan lama kat SMKTR yang turut kerja kat sini iaitu Izzamudin(Kitchen) dan Maslia(Customer Service).Izzam memang banyak tolong aku sebab aku ni jenis tak reti cakap dengan orang lain.Tanya pun takot2 macam hamster je.Kat sini,Izzam ajar cara potong pizza,buat spagetthi and banyak lagi.Start dari situ,aku dah tak malu-malu nak tanya  orang lain yang kebanyakkannya lahir antara 1990 - 1995.Hamboi,nampak tak aku kaji kerja kat sini?HAHAHAHA


Pasal kerja kat Pizza Hut ni,ada 3 Manger.Shift Manager,Assistant Manager and Manager Besar.Shift Manager biasanya tak tetap dan selalu tukar-tukar sebab depa ni dari cawangan lain.Sepanjang aku kerja kat sini,aku TAK PERNAH LEWAT.Sebab? ya,aku nak pertahankan reputasi.Kalau masuk pukul 4,aku datang 3.30 dan punch kad walaupun 30 minute tu tak kira pun.Baik gila kan?Haa..tepuk lah tangan !

Memandangkan staff kat sini muda-mudi,waktu kerja kadang-kadang kecoh tak ingat.Bila ada terbuat pizza lebih,bakar lebih deli wings tu,kami pakat balun .Yelah,rezeki takkan nak buang cik adik oii...berdosa tau.
Paling aku layan kalau Maslia pasang lagu time dia washing.Ada satu hari terpasang lagu raya,.HAHAHA.Layan je lah dik non..

Kalau korang rasa Pizza Hut ni fast food,korang silap besar.Haaa,kan dua kali silap ni.Semua topping pizza adalah fresh2 belaka and doh pizza kami tak recycle macam brand pizza lain.Oppss,tesasul plak.Air pun bukan semua ada gas.Ada jugak healthy drink punya.(betul ke?)


Sekarang,dah lebih 20 hari aku kerja kat tempat lah ni.TAPI 20 hari tu pun aku rasa banyak benda-benda yang dasyat berlaku.Haiiyaa,memang tangan kayu betul aku ni.Antara benda DASYAT yang aku buat macam kurung manager dalam Chiller,tumpahkan sos,jatuhkan pizza lava,jatuhkan mangkuk sos dan bagi manager makan fried garlic rice yang sejuk.Amcam ,brutal tak gua?HAHAHAHA.

Oklah,kau malaz tahap cipan nak cerita panjang-panjang.Nanti korang bukannnya nak baca pun sangat.Cukuplah korang hasut aku suruh bagitau kerja aku hapa (lawak hambar).
Banyak insiden sadis yang berlaku semasa aku kerja.Dulu,aku rasa pakai baju kemeja sekolah time prep sabtu adalah benda paling pelik pernah di buat.Now,benda sama beraku pada tempat kerja.

Teka -teki : binatang apa pandai makan pizza?

Ingat tak iklan ni? 
-ONE THREE HUNDRED EIGHT-EIGHT TUPAI-TUPAI-
HAHAHAH.Jawapannya TUPAI lah.Sumpah aku ingat Pizza Hut sebab iklan ni je lah kot.(= =)


Akhir kata,aku harap sepanjang bekerja kat sini,aku tak mudah nak berputus asa.Sebelum pergi oversea(cewahh),universiti locak pun,at least aku ada bekalan

P.E.N.G.A.L.A.M.A.N
Mintak maaf sangat-sangat pada kengkawan yang sampai nak bunuh diri sebab nak tau aku kerja apa 
( fitnah semata-mata).Credit to
-Miss Kanchana
-Miss Lynda
-Izzam
-Maslia
-Aishah
-Fatin
-Sarah 
-Hakim
-Kak Izzah
-Kak Hema
-Kak Wary
-Kak Gi
-Danish
-Chandru
-Viki
-Kavi
Selamat berkenalan dengan korang,kalau aku ada salah silap maaf zahir batin.Yelah,aku ni macam batu sikit.Tak reti nak ber-SO-SIAL ,sebab tu try nak kerja.LASTLY

"THE JOURNEY OF A THOUSAND MILES BEGINS WITH A SINGLE STEP"
Motif ?= =

Selasa, 5 Februari 2013

Kerja Oh Kerja

Assalamualaikum
Budak lepasan SPM sekarang ni sibuk bekerja .Sana sini kecoh update pasal kerja.Ada jadi promoter,ada jadi cashier ,ada jadi penyangak,penyamun,perompak dan macam-macam  lagi.

Aku tercicir dalam kalangan insan yang bertuah tu.HUHUHUHU ( lagu sedih ).....
Dulu,lepas je abis paper Biology 3,aku dah bercita-cita nak ambil lesen lepas tu terus cabut pergi kerja.
Namun,langit tak selalu cerah sebab taufan ribu datang melanda.


I'M READY For Long Journey ;D


Pertama sekali sebab aku aku meroyan tak tentu pasal nak kerja? :
-Actually,aku bukannya  budak SBP /MRSM/HARIAN atau  lain yang duduk rumah ,goyang kaki dan habiskan beras mak bapak dengan menjadi penganggur tegar.

-Aku perlukan P E N G A L A  M AN .Bosan gila kalau semua dunia kita hanya di laman sosial,chatting dengan orang-orangg yang kita kenal S A H A J A.Macam mana nak strive kat U?Hello,kat sana manusia pandai pun jadi bodoh sebab pengaruh kawan.At least kalau kerja,kita tak terlalu cultural shock sangat

-Aku nak cuba rasa cari rezeki sendiri.Kalau sekarang ni mak bapak tanggung segala bagai,tak salah kalau kita berusaha membantu.Lantaklah kaya gila babeng anak Tan Sri,Datuk tapi harta tu bukan aku punya.
MAK BAPAK kan
-                                    

So,R E D H A ibu bapa pun kena ada jugak.Kalau kerja tak mintak izin or without 'keberkatan',rezeki tu dah tak bermakna.Dah,puas hati aku.

Ni sedih sebab nak 'habaq mai '.Lepas habis paper terakhir tu,aku dengan suka rianya terpaksa menggalas tanggungjawab besar.Ehem,apakah itu?

"Afiq..aku nak mintak tolong boleh?"
  (Muka suci )

"Apa dia??"
(Muka cuak )

" Tolong angkat meja ni sebab sebelum exam dulu aku tolong  angkat meja kau "
(Muka suci + harapan + bulu mata terkedip-kedip)

Dewan 'Lantai Pecah'..kalau lompat2 sikit dah retak


Okey,muka aku pasrah time tu .Orang lain dah mula angkat meje tak sabar nak berambus dari dewan.
Nak taknak tolonglah sebab dah terhutang budi bergadai nyawa jiwa raga kan.Tapi,aku buat SATU kesilapan besar!!!.Kesilapan ni membuatkan aku penat lepas habis menduduki hari-hari terakhir 'Ess-p-em '

Aku tertinggal pencil case kat dia.
Pencil Case?
I.C? 
Ya,benda tu ada kat Akak Wanie kite.Dialah orang paling bertanggungjawab.Bayangkan dari SABDA ke Hutan Melintang,aku rasa macam dah redah hutan Amazon dah.Dahlah sekolah tu 'hujung' bagan,memang dah sampai pekan baru teringat.100 ribu kali jugak lah aku call Wanie.(marah ni ..)

Tapi nak buat macam mana kan.Aku  'sabaq' je lah..last-last i.c ada kat Irfan yang komen , masa aku post  status kat Facebook.Ini betul-betul kes jenayah sebab tak ada i.c...sob..sob..sob.

Selama 2 minggu aku jadi pendatang hareemmm tanpa izin lagi  tanpa permit.Nasib baik tak cakap indon.Kalau tidak memang dah konfem tak sama dengan aku yang jelita ni.Cehh!
Selama 2 minggu jugak,aku tak boleh buat lesen ,keluar berfoya-foya dan berjoli.Okey,dah kronik ni.
Masa ni betul-betul 28 Disember lepas paper 3 Biology

Akhirnya, 2 minggu dah pun berakhir sebab Irfan bagi balik pencil case tu time  Annual Dinner Camaraderie.Agak cuak jugaklah pergi Manjung tanpa i.c .Rasa macam baru bunuh orang pulak (over sket )
Saat berfoya-foya


Tapi,'ke-gumbira-an ' tu tak tahan lama sebab daftar lesen pun lambat.Semua urusan aku sorang je yang buat.Salah aku ?rasa nak nyanyi lagu Aku Yang Berdosa je sebab tak ambil ejen.Semua orang ada ejen.Haaaa..ni lah yang start forever alone.Misi mencari kerja nampaknya terbantut.
Tempat meinimba ilmu pemanduan ;D
Last-last aku aku cari kerja dengan  Syapik! kawan aku paling genius nih!Masa trial dapat straight A's tau. Memandangkan 'tarak' lesen moto,jadi kami pun membuncit membonceng melilau kat Ipoh cari kerja.Tempat pertama?

THE STORE
Bukan lokasi sebenar
Berikut merupakan perbualan sadis dengan akak The Store.

Aku : (melangkah penuh semangat,nampak akak tu terus lambai..sumpah tak malu )
Akak tu : ( bukak pintu dengan senyuman ala-ala Lisa Surirumah gitu )
Aku : akak,kat sini mana boleh saya dapat kan borang jawatan kosong ?(konfiden )
Akak tu : Oh,sebelum tu boleh akak tau umur hari jadi adik berdua bile ?

Waktu ni aku dah riang ria nestle cornfleks dah.Ingat kan dah ada harapan nak kerja.Siap tanya 'besday'lagi.Tapi..........................

Aku : saya  tut tut tut tut..dia tut tut tut ( di tapis )
Akak tu : oh,maaflah dik,kat sini memang kami amik 18 tahun ke atas secara officialnya ..akak memang suke lagi-lagi adik speck ni.Dah lah cute .Tapi The Store tak bagi sebab belum cukup umur

Masa ni aku  aku dah patah seribu dah.Mula-mula Syapik suruh beli pen.Bapak semangat sebab takut 'depa' marah sebab tak bawak pen sendiri.Cik Kak Cashier tu senyum kambing je tengok kami keluar dari office dengan hampa.Alih-alih,hareeemmm..
Next station ialah 

GIANT
Giant kat USA lain gilo
Ahaa,actually lepas The Store,kami pergi Ipoh Parade, dan Giant Sunway City.Kat Giant lagi tragis dan menyanyat hati.Masa tu hari Ahad,satu keputusan yang bijak lah sangat datang waktu macam tu.

Mula-mula dah sampai kat pintu guard,rasa teruja gila lah sebab tulis "IMMEDIATE CASHIER".Bila masuk nak mintak pass,abang guard kata kena pakai kasut sarung,tak boleh pakai selipar.Sekarang ni aku betul-betul menyesal pakai selipar waktu prep.Betul-betul teringat kat peraturan sekolah yang Uztad Mad suruh ikut tu.Nasib baik jarak Sunway City dengan rumah tak jauh sangat sangat.

Balik rumah siap tukar baju berkolar lagi.Ni semua sebab teringat semua peraturan sekolah.Padahal datang isi  borang 'jew'.Bila semua dah lengkap macam nak pergi prep,muka masing-masing  senang hati .Tapi kesenangan tu  tak bertahan lama sebab .......

ABANG GUARD 1: Bang,diaorang nak mintak kerja ni.
ABANG GUARD 2 : Hari ni hari Ahad!! Office mana nak bukak.Kalau nak mintak kerja pun cari lah hari lain (= =)
ABANG GUARD 1 : Iyelah!!!..(tepuk dahi) 

Kami mengucapkan jutaan terima kasih berlemon-lemon pada Abang Guard 1 sebab 'sudi mengingatkan kami ' pakai kasut baju berkolar segala bagai.Tapi lupa nak ingatkan Hari Ahad..
Keluar dari Giant,beli aiskrim makan puas-puas.HAHAHA


Lokasi 3 : X X X X
Kerja ni senonoh okey!!
Kat tempat ni aku datang balik.Masa tu,saja-saja datang ingatkan nak cuba nasib.Alih-alih DAPAT jugak.Perasaan?rasa macam baru dapat biasiswa JPA  padahal temuduga kerja saja.Bermula 21 Januari,hidup aku berubah total 360 darjah.Apa X X  X X tu? nanti aku story sebab aku terdetik mintak kat sini pun sekadar suka-suka dan pergi tanpa Syapik.Masa tu dia dah kerja dulu.Yang pasti,aku terima  rezeki ini dengan secekal mungkin dan tak mungkin berputus asa sementara 4 bulan menunggu tawaran belajar  ke IPTA ;D

#The End