Catatan

Ulasan Novel : Budak Hostel Otaknya Sewel karya Hasrul Rizwan

Imej
Assalamualaikum babe,

Aku tahu kebanyakan daripada anda pertama kali menjenguk blog aku yang tak seberapa ni,demi mencari secebis ulasan mengenai novel bestseller ( inshaAllah )-Budak Hostel Otaknya Sewel
(BHO ) karya Hasrul Rizwan a.k.a Mat Gorn ( MG).

Buah tangan kali ini sangat berbeza.Tapi beza-bezanya pun tetap kita dapat tahu yang dibaca adalah hasil nukilan 5 novel favourite aku iaitu Murtad,Tuhan,Qisas,Bercakap dengan Jun serta Jahanam.
Kiranya BHO adalah novel kelima aku baca,setelah mengikuti perkembangan tulisan Mat Gorn di Twitter yang turut serta mempromosi.


Bagi aku,cukuplah kesemua novel yang aku baca lepas,aku yakin Mat Gorn pastinya tak akan menghampakan para pembaca kerana BHO kali ini naskahnya ringan tapi jangan salah sangka.Ringan tak bermaksud tak ada mesej langsung disampaikan olehnya.Banyak dan tak terbilang aku kira.Semuanya berkisahkan kehidupan remaja di alam asrama yang aku anggap sangat dekat di hati.

Pertamanya kerana aku pernah menjalani kehidupan asram…

Ulasan Novel : Jahanam karya Hasrul Rizwan

Imej
Asssalamualaikum.

Hai,Hello.

Aku tak tahu kenapa mood aku buat masa sekarang adalah kembali aktif mem-blog.Mungkin lepas dah kerah otak cari password blog baru tergerak hati nak 'menghargai' blog ni balik hahaha.
Jadi,kali ni aku nak ulas satu novel keluaran Buku Fixi sekali lagi,atau mungkin untuk masa akan datang ,aku akan mengulas dari penerbit yang sama jugak .Penulis yang bertuah kali ni adalah Hasrul Rizwan,atau di kenali sebagai Mat Gorn di laman twitter-nya.



Sebagai mukadimah,Jahanam merupakan novel ketiga brader Hasrul selepas Murtasd (2012),Tuhan dan Bercakap dengan Jun  ( kedua-duanya tahun  2013).Apa yang aku perasan,ke semua karya brader ni tak akan lari daripada dialek 'utagha -nya' dan juga watak-watak cameo.Seabagai perbandingan,di dalam Trilgogi Murtad yang ketiga iaitu Qisas jugak diselitkan watak Junaidi yang wujud dalam novel Bercakap dengan Jun.







Begitu jugak dalam Jahanam,watak Adam dan Akhil juga muncul .Kalau korang pernah baca Qisas,bab terawal a…

Ulasan Novel :Kelabu karya Nadia Khan

Imej
Assalamualaikum.

Kali ni aku nak ulas sebuah novel keluaran Buku Fixi yang sememangnya dah lama diterbitkan iaitu Kelabu karya Nadia Khan.Novel ni dikeluarkan penulis pada tahun 2011,dimana ketika itu aku form 4 dan penerbitan Buku Fixi pada aku ketika itu tersangatlah asing.Kelabu ni sebernarnya antara barisan Buku Fixi yang terawal dikeluarkan dan terakhir pada tahun 2011.So tahun ni,barulah tergerak hati aku nak membeli dan meneroka apa yang istimewa sangat sampai cetakan pun dah ke -16 ( Mei 2015 ).

Sebelum ni ,aku pernah baca karya Nadia Khan yang kedua iaitu Gantung terlebih dahulu.,Pada aku,Gantung ni tak lah best sangat ( tak tahu pandangan orang lain macam mana) sebabnya aku keliru antara naratif dan penceritaan yang digunakan penulis.Semua ni sama jugak macam filem Terbaik Dari Langit.Ada sesetengah penonton yang tak faham yang Bront Palare tu dah mati ke? Apsal dia naik ke langit? Semua tu bergantung pada fikiran dan pandangan masing-masing.Tapi untuk karya sulung Nadia Kha…

Ulasan Novel -Bukan Serapuh Daun Maple

Imej
AssalamualaikumCuti semester datang lagi.Aku datang lagi menjenguk blog yang bersawang ni.*ayat common blogger * Dalam cuti yang selama sebulan ni,aku banyak habiskan masa baca novel.At least tak lah buang masa sangat daripada goyang kaki kat rumah.Untuk pengetahuan *walaupun tak ada sape nak tau *,ni cuti sem ketiga untuk semester ketiga aku belajar kat uitm.Dan kalau cuti sem pertama,aku pilih Arjuna Hatiku karya Norazalina Nordin & Tiada  Lagi Mimpi karya Sharifah Abu Salem,cuti sem kedua pulak Hatiku di Harajuku karya Ramlee Awang Murshid,kali ni aku pilih Bukan Serapuh Daun Maple karya Fatinilam Sari.Semua novel yang aku baca tu semua novel lama dan tak up to date langsung.Sebab apa? sebab aku tahu,genre novel sekarang ni sangat sangat cliche iaitu pasal kahwin paksa yang mak aih bosannya nak baca.Untuk Bukan Serapuh Maple ni,kisahnya sangat simple.Tapi ada jugak diselitkan pengisian keagamaan yang walaupun tak sebanyak Dingin Salju Wisconsin keluaran Galeri Ilmun tu,setidak t…

Universiti Teknologi Mara Perak : Kampus Seri Iskandar 1

Imej
Saat ini,ketika ini,hidup aku benar-benar berubah 350 darjah.Walaupun 10 darjah tak berubah,aku kira keseluruhannya hidup aku berubah,bertukar.2 Jun 2013,satu tarikh yang sangat signifikan.Sekarang 14 Jun 2013,bermakna 2 minggu berada di bumi yang mengubah hidup aku ni.

17 Mei,aku dapat keputusan UPU,Diploma Perakaunan Universiti Teknologi Mara (UiTM).What??UiTM??selama ni aku bosan sangat-sangat dengar senior yang dapat UiTM.Bagi aku,U ni tak ada kelas,tak segempak UPM,UKM,UM dan lain-lain.Bila dapat UPU,rasa sedih jugak.Dahlah UiTM,diploma pulak tu.Kalau Asasi tak apalah jugak.3 tahun beb! berbanding dengan asasi setahun setengah.


Tapi,aku cuba muhasabah diri jugak.Dengan berbekalkan result SPM 5A 4B,jangan mimpi aku boleh fly gi US,dapat tajaan JPA,MARA,TNB bla bla bla.Aku rasa mereka yang dapat diploma,lebih-lebih lagi yang kat UiTM ni semua di-reject U lain sebab dapat result bawah 5A.Bapak teruk gila mentaliti aku!!! Ya,selama 6 hari aku fikir,barulah aku terima tawaran tu pada …

Kerja Oh Kerja ~Part II

Imej
Assalamualaikum.
Sebenarnya aku malas nak bagi tahu kat mana aku kerja sempena mengisi 'cuti' ni.Bukan apa,aku bukannya 'fofular' sangat nak kecoh-kecoh pasal kerja ni.Maklumlah,kerja pun tak lah sehebat mana pun.Tujuan aku kerja sebenarnya tak lebih daripada nak mencari pengalaman dan kalau bonus pun hanya untuk duit poket je.Bila dah kerja,baru tahu apa yang parent kita rasa semata-mata nak besarkan kita,Okey,cukup lah mukadimah air mata nih.Musti tersentuh kan sampai keluar hingus hijau pekat? ( eeuuww).Pi basuh.Pastu teruskan layan blog ni.HAHAHA







Amacam,nampak tak keterujaan aku bagitau semua orang yang kerja ni macam best?  Setelah dilanda kontroversi sebab ada yang kata aku kerja tak senonoh lah,balik malam lah,bayar triple lah,aku nak buat pendedahan sulit ni.(lain macam gila ayat nih ).
Okey,sebenarnya aku kerja kat sebuah restoren francais yang aku rasa satu dunia dah tahu.Wah,maknanya aku ni kerja ala-ala international lah ye?Fuyoo,sila tepuk tangan.Rasa kemb…

Kerja Oh Kerja

Imej
Assalamualaikum
Budak lepasan SPM sekarang ni sibuk bekerja .Sana sini kecoh update pasal kerja.Ada jadi promoter,ada jadi cashier ,ada jadi penyangak,penyamun,perompak dan macam-macam  lagi.

Aku tercicir dalam kalangan insan yang bertuah tu.HUHUHUHU ( lagu sedih ).....
Dulu,lepas je abis paper Biology 3,aku dah bercita-cita nak ambil lesen lepas tu terus cabut pergi kerja.
Namun,langit tak selalu cerah sebab taufan ribu datang melanda.




Pertama sekali sebab aku aku meroyan tak tentu pasal nak kerja? : -Actually,aku bukannya  budak SBP /MRSM/HARIAN atau  lain yang duduk rumah ,goyang kaki dan habiskan beras mak bapak dengan menjadi penganggur tegar.
-Aku perlukan P E N G A L A  M AN .Bosan gila kalau semua dunia kita hanya di laman sosial,chatting dengan orang-orangg yang kita kenal S A H A J A.Macam mana nak strive kat U?Hello,kat sana manusia pandai pun jadi bodoh sebab pengaruh kawan.At least kalau kerja,kita tak terlalu cultural shock sangat
-Aku nak cuba rasa cari rezeki sendiri.K…