Sabtu, 19 Januari 2013

The Miracle ~Pengenalan

Assalamualaikum,
Bila tengok blog orang lain ,aku  secara tiba-tibanya rasa nak nangis.Perlahan-lahan air mata merembes keluar dari kelopak jantung mata ( ayat novel lah ni).Sekarang,aku nak buat orientasi macam darjah satu balik.


Bila tenung kat follower,aku nganga.
Bila tengok kat komen blog tu,aku nganga lagi.
Aku tak kenal orang ni.Kalau berminat,sila tanya Akak Google kite,..
Bila baca entri pulak,aku nganga sampai bapak cipan pun boleh masuk.
Sekadar gambar hiasan
Bila tengok design,lorrrrhhhh -biasa sahaja .
Siasat punya siasat ,aku jumpa satu rahsia

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
R.A.H.S.I.A
S.E.C.R.E.T?
Apa yang rahsia sangat blog 'depa' tu sampai buat aku nangis ni? Buat pengetahuan,rahsia tu  tak lah besar sangat sampai resepi Craby Patty  MR Crab terpaksa sorok daripada Plankton .Bukan juga Rahsia Hati,novel kababom tahap jiwang tu.Bukan juga Biarlah Rahsia,okey,ni lagu Siti.Apa kena mengena.
Ehem,nantilah aku jawab.
Sekarang,aku nak mencongak diri.Munasabah Muhasabah diri kejap.Try usha blog sendiri.Tup Tap,air mata mengalir lagi.Apa kena dengan aku ni?.Baiklah.Biar aku introduce blog ni dulu.Persoalan tu aku jawab diakhir pengenalan ini.

Nama aku Ahmad Afiq.Masa mula-mula daftar nametag kat koperasi,aku tulis AHMAD AFIEQ.Aggap je huruf 'E' tu tak wujud.Habis satu kelas,dorm kecam sebab ada tambahan 'E' tu.Aku punya tuan blog ni.Kalau kau stalk (rasa hotnyer ..hehehe),TUAN YANG DIPERTUA tu aku lah.
Alah,kantoi lah  pulak buku Pendidikan Islam tuh

Aku dah habis sekolah.Lama dah .Baru tahun lepas..hehehe (ayat merepek ).Sekolah?Haishh,sepanjang hidup,4 tempat aku belajar.SKTR,SMKTR,SABDA dan tak lupa Tabika Kemas Bandar Baru Putra,Ipoh,Perak.

4 tahun aku dah mula blogging.Eh,bukan 4 tahun kecik-kecik tu.Time tu main masak-masak lagi.4 tahun lepas bermula,maknanya start form 2.Tapi,lepas buat blog kat Cyber Cafe,langsung tak update dah.2 tahun lepas tu  baru mula aktif (2011).Berikut sedikit sebanyak info blog pertama aku.

Nama blog :Mangkuk Ayun
Link: afiqhensem.blogspot.com
Masa buat : waktu lepas Isyak
Lokasi : cyber cafe
Status kini: innalillah.Google dah lupuskan kot

ehh,ni betul lah.Yang pasal 'hensem' tu jangan abaikan ye.
Malangnya blog ni dah ghaib.*nangis lagi

Aku cakap mangkuk ayun,bukan mangkuk yang satu nih.
THE MIRACLE? Apa maksud 'miracle'?.Aku suka sangat perkataan miracle sebab bermaksud 'ajaib'.
Ya,kehidupan penuh dengan keajaiban.Ehem,bukan 'keaiban' ye.Dulu,nama blog ni bukan 'Miracle'.
Tapi 'Duniaku........'.-____________-

Tu zaman jahiliah lorrhhh.Bila dah kecoh kat sekolah sampai cikgu pun stalk,aku terus tukar nama blog.Alahai,paling tak boleh blah,cikgu tu cakap

'Saya suka blog awak post pasal sekolah menengah bla bla bla.... tapi banyak yang saya tak faham'

Waktu ni aku speechless jap.

(TT.TT)
Yang pasti,aku tak pakai rejoice. ;P
Tujuan blog ni pun aku tak pasti.Tapi bukan pasal POLITIK,RUMAH TANGGA, 'JENAYAH' ATAUPUN pilihanraya (eh,nak dekat dah ni).Tapi mungkin pasal pengalaman hidup ,kejadian aneh,berita terkini ataupun cetusan minda.Semuanya ikhlas maaf zahir batin punya.



Aku lebih suka gunakan kata ganti diri 'AKU', daripada 'awak','saya','angah','along','AH LONG 'dan nama sendiri sbab nampak selamba yaya jap.Walaupun ada yang anggap aku ni perangai 'huduh' ke,kurang pengajaran ke,aku tak kisah.Sebab,lain blogger,lain gaya penulisan.

Kalau aku ni popular sangat,tentu korang kenal aku kat luar (luar rumah)Berikut adalah persediaan jumpa aku (bajet) kat luar :
-aku ni pakai speck.Dulu,orang panggil nobita.Aku tak kisah tapi lama-lama rasa nak tumbuk jugak
-Aku ni tak cerah.Kulit aku boleh jadi penyerap haba terbaik.Mampu menghidupakan 2 juta mentol.
(fitnah je )
-aku tak tinggi sangat tak pendek sangat.
-aku benci orang yang suka post jiwang cintun kat Facebook.Dahlah guna autolike.Tak cukup dengan tu,Twitter yang tweet limit pun nak tweet jugak.Rasa nak terajang pulak..
-aku tak ganas.Pemurah sebab pernah 'pau' maggi kat junior satu dorm.
-aku suka kucin (tetiba -__- )
-aku penganggur tegar sob sob (T,T) ~doakan cepat dapat kerja.
(= , =)

Jadi,segala kata cacian,yang telah kau berikan,buat ku rasa kosong,kosong..eh,segala pengalaman hidup,masalah atau apa saja yang tak berkaitan dengan POLITIK ,RUMAH TANGGA,JENAYAH..
aku kongsikan dalam blog ni.
Aku pemalu..hehehe.
Sebagai penutup,aku jawab persoalan di atas.
Kenapa aku menangis?=
sebab cuba memperbaiki diri sndiri menerusi penulisan blog

Sebab apa aku ternganga ?=
sebab follwer dia banyak,kandungan entri yang menarik pembacaan,design blog yang biasa-biasa sja.

Jadi apa R.A.H.S.I.A. nya? =
Kalau menulis blog,perlu ikhas,bukan kerana populariti,tapi dari hati.

Selasa, 15 Januari 2013

Novel Sepanjang Zaman ;D


Sebenarnya,aku tak tahu nak bagi tajuk apa bagi post kali ni.Menganggur hari-hari macam ni boleh jadi stress dan tertekan.Bukan tak cari kerja,tapi 'bulan belum jatuh ke riba lagi'.Jadi,nak tak nak terpaksalah tunggu sampai betul-betul bulan tu jatuh.Lagipun sekarang nak ambil lesen.Lagi satu hal.Okey,kalau ada masa aku story pasal lesen tu.
jangan jadikan lesen anda 'L' untuk LEMBU,'P' untuk  POoodAHH..
Beradab di jalan raya.heheh
Dalam kebosanan menganggur ni,aku dah baca sebuah 2 buah novel baru.
HAHAHAHAHAAHAHAHAH.!!
Aku tahu,ramai yang dah berkotak-kotak novel yang korang baca sebab nak hilangkan kebosanan.Tapi,nak buat macam mana,sebab makan tidur,makan tidur,sekarang baru tergerak hati nak baca novel.Itupun lepas hang out kat Aeon Kinta City secara tak sengaja,menziarahi MPH dengan Popular jap.Haishh,rambang mata tengok buku-buku.
gambar tak ikhlas ni masa ambil ujian law.Dari 8.00 pagi sampai  2.30 ptg aku tunggu = =
Tapi,aku rasa,novel yang aku baca kat sekolah dulu lebih sentimental.Sampi cikgu suruh buat sinopsis bab demi bab.Tiba-tiba speechless! sebelum tu,seumur hidup,pernah sekali je baca novel.Dah kena buat kajian pulak.Tu belum lagi kena bercerita kat depan kawan-kawan.Haishhh


#Novel Tingkatan 1 ,Aku Anak Timur karya Siti Aminah Haji Yusuf ;D

Adik-adik batch 97 tak berpeluang baca novel ni sebab korang digantikan dengan novel Hikmah yang nipis gila tu.Nasib korang baik sebab aku rasa satu hari dah boleh habis novel Hikmah tu.
Buat pengetahuan,aku suka sangat novel ni.Mula-mula tahu masa cikgu tuisyen perkenalkan jalan cerita.Tentang satu keluarga Zarina yang melawat bapanya,Encik Ali di Belanda.Masa kat situ,dia berkenalan dengan Nik Van Hoeve,seorang pemuda kacukan Belanda -Indonesia.Tapi mak dengan ayah Zarina tak suka 'depa' berkawan sebab berlainan budaya.Sampailah Zarina hampir diperkosa kawan Nik,baru dia sedar betapa bezanya Timur dan Barat.

Lepas cikgu tu cerita,minggu seterusnya aku bawak novel ni.

Bila cikgu tanya,'dah baca novel awak?'

Aku pantas mengeluarkan novel tu dan,'dah cikgu,muka surat 147 dah'

Bapak semangat gila!!!!Satu kelas pandang aku dan rasa macam menyesal pulak tetiba promote.Siap bagitau muka surat!.HAHAHAHAHAH.Bagi aku,novel ni buat aku berangan nak pergi Amsterdam sebab rata-rata latar tempat yang di tonjolkan sangat best.

Dan jangan terkejut kalau ada sekuel untuk novel ni
Aku Anak Timun ,ehh,Timur II 
Aku cuba cari dekat Google tentang Aku Anak Timur II,tapi gagal.Ini pun aku jumpa kat Portal Dawama.
Melihatkan sinopsis,Zarina berjaya melanjutkan pelajaran ke United Kingdom,bukan Belanda.Mesti lagi best.Tapi sayangnya,novel lama ni mungkin dah tak dijual di kedai-kedai buku dah.

#Novel Tingkatan 4,Azfa Hanani karya Halis Azhan Mohd Hanafiah
Secara jujurnya,novel ni lebih baik.best dan 'menawan' daripada novel-novel KOMSAS yang lain.
Bagi batch sebelum 94,korang tak berkesempatan baca  novel ni.Dahlah cover lawa,jalan cerita sangat best.

Aku mula berkenalan dengan Azfa Hanani (chewahh) masa tengok akak-akak form 4 baca sebelum tunggu bus sekolah sampai.Belum masuk SABDA lagi.Bila  tolong Teacher Hananoon uruskan SPBT,aku try usha novel ni.Kata senior,Azfa Hanani best giler!!.Jadi,dengan muka seposen,minta kebenaran kat teacher bagi pinjam sepanjang cuti sekolah.
Cover asal novel ni.
Dan......................................................................................................................

Ohh Mak Kau!..novel ni lain dari yang lain walaupun berkisar tentang pelajar miskin yang agak tipikal .Kisah macam mana seorang gadis,Azfa Hanani terpaksa menyamar sebagai Tengku Murni yang seiras dengannya.Orang kaya tu dah meninggal dan Datin Maziah,ibunya meroyan sebab tak boleh terima kematian Tengku Murni.Bak paling sentap time Azfa Hanani kena halau.Amboii,,ayat macam nak amik SPM balik..hehehe.

#Tak kurang juga novel seperti Perlumbaan Kedua,Marwilis Haji Yusuf.

Perlumbaan Kedua novel KOMSAS sebelum Azfa Hanani,khas untuk pelajar Tingkatan 4.
Maybe ramai anggap macam bodoh baca kisah kura-kura dengan arnab yang berlumba siapa menang.Tapi jalan cerita dengan moral value disampaikan agak senang difahami.Tak adalah pasal perlumbaan je.Penulis bijak mewarnai  novel ni agar tak bosan dan mampu menarik hati menerukan pembacaan.


#Novel Catch Us If You Can,karya Catherine Macphall..;D

Honestly(speaking pulak XD ),inilah novel literature English yang seronok di baca.Kisah tentang seorang budak bernama Rory bersama datuknya Granda,yang lari daripada rumah anak yatim dan Rachnadar Old Forks, kat Scotland.Memandangkan guru BI aku time Form 5 ni merangkap Inspektor Sahab yang tak habis-habis selesaikan masah disiplin kat sekolah,ada sesetengah yang baca sinopsis je tapi ada jugak baca habis.aku? buku Longman habislah aku khatam.Tapi novel ni aku peram kat locker je.HAHAHA

Kisah sedih,kelakar ada dalam novel ni.Part tak boleh tahan,time Rory dan Granda lari buat kali kedua lepas Norma call polis kata depa kat rumahnya.Sampai bus stop,Granda tak tahan terus mati tak sempat mengucap.Oppss..aku fitnah je.Rory panik sebab Granda mcam mati.Terus pegi cari bantuan.HAHAHAHA

dulu aku ingat filem ni ada kaitan dengan novel tu.tapi
'me' dengan 'us' tu yang buat aku sedar jap.HAHAHAH

Aku rasa 4 novel ni jelah yang best layan time belajar KOMSAS.Teringat kena sound dengan PK Petang,sebab tak bawak novel KOMSAS semasa rehat.Kami diwajbkan bawak apa-apa saja buku ke hulu,ke hilir asalkan BUKU.Rindu pulak peraturan kat SMKTR. ;D.

Ahad, 6 Januari 2013

Pengorbanan Terhebat

Mari,mari dekat semua.
Terlanjur tahun baru 2013,semua nak baru,azam,nazam,nizam(KR Ruby :D ),beg sekolah,perabot dan segala mak nenek lah kan.Cuma blog je yang sama dan masuk tahun ke tiga aku mencurahkan pengalaman di sini.Entah apa aku sumbangkan masih lagi samar-samar sebab merapu je kerjanya.HAHAHA
Okey,sebut pasal sekolah mengingatkan aku pada tanggal 2 Januari 2002,10 tahun setelah kakak aku masuk darjah 1.Kelas 1 Melur membuatkan aku seronok nak melangkah ke alam persekolahan.Aku masih ingat,beg ultraman  memang jadi tayangan perdanalah buat budak-budak sekolah rendah.Sikit-sikit pegang dan tanya mana beli.Kalau nak dikira,aku memang sakai sikit.Sebab? lepas dah puas dengan beg tu,aku suruh pulak mak belikan beg roda.Seronok gitu seret beg sampai kat tempat perhimpuanan.Dah lah gambar mickey mouse,jatuh kejantanan ke-macho-an aku.
Beg roda,bukan beg 'huduh' ni


                                            Budak sekarang layan Angry Bird je,tak macam zaman kite-kite (cehh )

Tapi orang kata,sekolah rendah tak menyengat sangat.Ramai tak sedarkan diri bila dah naik sekolah menengah.Tanggal 3 Januari 2008 tetap aku ingat.First time sekolah menengah,memang dah jadi orang tak cukup sifat dah.Kalau dulu,kasut sekolah putih,sekarang hitam ,beg sekolah dah tak main gambar-gambar kartun tak senonoh dah.Jenama X-zone dan bila naik form 2,beli lagi.Betul-betul membazir kan?HAHAHA
Dulu nerd cam tahap 'Dewa ' lahh..pijak rumput pun takot
Sudah cukup sudah,cerita pasal sekolah rendah memang  tak habis-habis kalau nak di hikayatkan.Mari kita susuri sebuah mukim yang terkenal dengan 'Syurga Kelapa'.Kat mana?
Berikut merupakan ciri-ciri khas kawasan tersebut
-terletak berdekatan muara sungai
-dikelilingi pohon kelapa,kelapa gading,kelapa sawit,kelapa dara,kelapa janda dan berbagai lagi
-terdapat binaan tunggal yang dikira moden di situ(sekolah aku )
-2 deret kedai lama yang antik seperti peninggalan prasejarah
-Ah,kau kata aku kutuk tempat ni,apa kau tahu?

B.A.G.A.N D.A.T.O.H
Seumur hidup aku,inilah pengorbanan terhebat kedua yang pernah aku lihat selain daripada  ibu bapa.
Kenapa?

#ohh ohh ohh ohh..
Kebanyakkan guru-guru disini,berkorban tenaga,keringat dan emosi apabila terpaksa berjauhan dengan keluarga,rakan-rakan,suami dan insan disayangi.Tak kurang juga yang mengajar disekolah yang sedia ada,pencapaian tahap kababom meletup,SBT,SKK...terpaksa berpindah ke sekolah ni.Berhadapan dengan
karenah pelajar yang tak sama dengan atitude sekolah elit yang lain.
 
#ohh ohh ohh ohh
Pelajar semestinya terseksa jiwa raga.Tak kisah bagi yang tak masuk sekolah ni masa tingkatan 4.Ada seorang budak sejak form 1 lagi dah terseksa jiwa raga padalah exam cemerlang bukan kemain.Daripada sekolah ternama macam Convent,Jalan Empat,Saujana Utama,Bukit Jelutong ,SMKA, dan macam-macam lagi semestinya merasa hampa sebab keputusan percubaan tak segempak kawan-kawan sekolah harian.
Kadang -kadang sekolah lama yang satu daerah pun boleh menang dengan SBP.

#ohh ohh ohh
Bila difikirkan,pengorbanan meninggalkan teman.ibu bapa,guru-guru dan sesiapa sahaja perlu diharungi oleh setiap insan apabila melangkah ke menara gading.Bukan kelapa gading ye..Belajar di univesiti memerlukan pengorbanan yang hebat dan banyak apabila segala-galanya menuntut W.A.N.G.
Harap-harap tak adalah print page ni semata-mata wang rupiah tu tak ada tulis 'contoh'
Aku tak kisah kepada sesiapa yang mempunyai keluarga berpendapatan tinggi kerana P.A.S.S.I.O.N
belajar tak sama dengan  mereka yang berdikari sendiri.Ceeh,ibu bapa boleh hantar anak-anak ke mana saja
sampai C A K E R A W A L A ke,planet Marikh ke,neptun,uranus hatta kat Matahari sekali pun,kepuasan tak akan dirasai oleh kita.Tapai Tapi,pengorbanan kita sebagai pelajar,atau profesion apa sekali pun akan
memuaskan setiap tindakan kita.
Sekarang,tanggal 28 November tetap aku ingat sebab kali terakhir aku meninggalakan sekolah,mungkin selepas ni,tanggal aku masuk dan keluar U,dapat diploma,degree ,master atau PHD mungkin,akan dingati kerana ia tetap di kira pengorbanan terhebat. :D