Ahad, 17 Februari 2013

Kerja Oh Kerja ~Part II

Assalamualaikum.
Sebenarnya aku malas nak bagi tahu kat mana aku kerja sempena mengisi 'cuti' ni.Bukan apa,aku bukannya 'fofular' sangat nak kecoh-kecoh pasal kerja ni.Maklumlah,kerja pun tak lah sehebat mana pun.Tujuan aku kerja sebenarnya tak lebih daripada nak mencari pengalaman dan kalau bonus pun hanya untuk duit poket je.Bila dah kerja,baru tahu apa yang parent kita rasa semata-mata nak besarkan kita,Okey,cukup lah mukadimah air mata nih.Musti tersentuh kan sampai keluar hingus hijau pekat? ( eeuuww).Pi basuh.Pastu teruskan layan blog ni.HAHAHA

Mood tetap baik walau kena tegur

Insiden tak diduga semasa kerja.



Sekadar penambah rasa.Tak ada kaitan = =



Rasa alim lettew tweet macam ni ;D
Amacam,nampak tak keterujaan aku bagitau semua orang yang kerja ni macam best?
 Setelah dilanda kontroversi sebab ada yang kata aku kerja tak senonoh lah,balik malam lah,bayar triple lah,aku nak buat pendedahan sulit ni.(lain macam gila ayat nih ).
Okey,sebenarnya aku kerja kat sebuah restoren francais yang aku rasa satu dunia dah tahu.Wah,maknanya aku ni kerja ala-ala international lah ye?Fuyoo,sila tepuk tangan.Rasa kembang hidung jap.Tapi restoren ni bukannya fast food or junk food sangat yang penuh dengan MSG.Nah,tengok ni kalau nak tau sangat!! 


Nametag krew restoren!!!



Aku tetiba meroyan nak kerja sini pun sebab blog  BUDAK NI.
Akhirnya aku mengaku jugak.Aku kini berkerjaya (cewah) sebagai krew
Restoran Pizza Hut Giant Sunway City Ipoh.Puiihh.Hapa ke panjang betul nama restoran ni.Sebenarnya,dalam entri sebelum ni,aku cakap yang aku kerja kat satu tempat nama XXX.Inilah tempat yang nak di rahsiakan sangat tu.Sulit kononnya.Kenapa?
Tak puas hati? Rasa tak suka dengan kerja ni?Tu kau punya pasal-lah.Aku tak kisah kerja kat sini walaupun terpaksa melayan order customer yang melantak je kerjanya.Sebab aim aku kerja kat sini apa?Yes,nak cari PENGALAMAN.Kalau budak PLKN dok citer betapa seronoknya naik flying fox ,jumpa kawan baru,yang tak dapat tu????????.Ya,the words is

P.E.N.G.A.L.A.M.A.N

Hari pertama kau kerja kat sini adalah pada tanggal 30 Januari 2013.Wow,betul-betul hujung bulan punya dan 5 hari lepas tu gaji pekerja lain dah bank in dalam ATM.Orang pertama yang aku jumpa adalah Aishah,budak lepasan SPM macam aku jugak masa mula-mula mintak kerja,Dialah yang tolong bagi borang kerja kosong dan bagi nasihat supaya aku letakkan gambar sekali.Bila dapat kerja,aku rasa betul-betul terharu sebabkan gambar tu kot aku di terima.Nampak semangat gila  babeng ahh!!!

Hari pertama,aku dah mula masuk area Kitchen.Semua krew rasa kagum (amboi) dengan aku sebab biasanya budak baru masuk Customer Service dulu.Tapi yelah,aku ni pemalu dan kalau boleh tak mo pun  jumpa customer.Dan sepanjang satu hari,aku belajar macam-macam.Bukannya Differentiation Add Math yang susah tu atau Mitosis & Meiosis dalam Bio.Tak susah mana pun.Yang penting tak tahu

T.A.N.Y.A
Dah nama pun area Kitchen,musti lah semua berkaitan memasak.WEhh? aku potong bawang pun tak khatam lagi,takkan terus nak buat Pizza kot? Dah ah lebih daripada 10 Pizza.Haiwaiian Chicken,Hawaiian Supreme,Chicken Supreme,Super Supreme,mak oii,Tergeliat lidah cheq nak sebut.Apa kejadah semua tu?tapi  aku belajar perlahan-lahan.
Ohh tidak,bnyak gila nak tau nama pizza ni

Sebelum pergi kerja,aku akan baca dulu menu Pizza Hut kat official web dia.Sumpah semngat gila.Tapi,semua ni berjaya jugak sebab lama-lama aku dah biasa dengan semua menu
Kalau korang rasa Kitchen Pizza Hut ni penuh dengan kuali,periuk,kawah,dan lain-lain,korang silap.Semua pakai mesin loorrhh.Nak panaskan spagetthi ada microwave.Nak goreng wings ada FryMaster.Nak bakar Pizza ada oven.Memang nampak senang tapi perlukan kepantasan dan kesabaran tambah-tambah kalau customer banyak.First2 memang blur sebab tak tau nak buat apa.Satu menu pun haram tak tau buat.Tapi,lama-lama,kita turut jadi pantas macam krew lain sebab menu yang di order mesti siap dalam tempoh 14 minit kalau bagi sebijik pizza.


Lepas order siap,krew yangg jaga kat Aux Table mesti ketuk loceng and jerit
"Service,product out!!!"
Kalau customer nak take away,mesti kena melalak
"Cashier ,product out !!!!!!"

Malu gila nak buat semua tu lagi-lagi customer ramai.Semua pandang muka pelik je sebab nak tengok sapa yang jerit kuat-kuat.Yelah,kalau produk sejuk,korang jugak bising pastu tak nak bayar.Krew servis pun kadang-kadang terlalu sibuk sampai makanan siap pun tak perasan.

Bangga gila muka mamat ni -sebelum pergi kerja
Tapi kan ,kerja kat sini tak adalah susah mana.Hari first memanglah rasa  nak tercabut pinggang.Nasib aku  baik sebab jumpa kawan lama kat SMKTR yang turut kerja kat sini iaitu Izzamudin(Kitchen) dan Maslia(Customer Service).Izzam memang banyak tolong aku sebab aku ni jenis tak reti cakap dengan orang lain.Tanya pun takot2 macam hamster je.Kat sini,Izzam ajar cara potong pizza,buat spagetthi and banyak lagi.Start dari situ,aku dah tak malu-malu nak tanya  orang lain yang kebanyakkannya lahir antara 1990 - 1995.Hamboi,nampak tak aku kaji kerja kat sini?HAHAHAHA


Pasal kerja kat Pizza Hut ni,ada 3 Manger.Shift Manager,Assistant Manager and Manager Besar.Shift Manager biasanya tak tetap dan selalu tukar-tukar sebab depa ni dari cawangan lain.Sepanjang aku kerja kat sini,aku TAK PERNAH LEWAT.Sebab? ya,aku nak pertahankan reputasi.Kalau masuk pukul 4,aku datang 3.30 dan punch kad walaupun 30 minute tu tak kira pun.Baik gila kan?Haa..tepuk lah tangan !

Memandangkan staff kat sini muda-mudi,waktu kerja kadang-kadang kecoh tak ingat.Bila ada terbuat pizza lebih,bakar lebih deli wings tu,kami pakat balun .Yelah,rezeki takkan nak buang cik adik oii...berdosa tau.
Paling aku layan kalau Maslia pasang lagu time dia washing.Ada satu hari terpasang lagu raya,.HAHAHA.Layan je lah dik non..

Kalau korang rasa Pizza Hut ni fast food,korang silap besar.Haaa,kan dua kali silap ni.Semua topping pizza adalah fresh2 belaka and doh pizza kami tak recycle macam brand pizza lain.Oppss,tesasul plak.Air pun bukan semua ada gas.Ada jugak healthy drink punya.(betul ke?)


Sekarang,dah lebih 20 hari aku kerja kat tempat lah ni.TAPI 20 hari tu pun aku rasa banyak benda-benda yang dasyat berlaku.Haiiyaa,memang tangan kayu betul aku ni.Antara benda DASYAT yang aku buat macam kurung manager dalam Chiller,tumpahkan sos,jatuhkan pizza lava,jatuhkan mangkuk sos dan bagi manager makan fried garlic rice yang sejuk.Amcam ,brutal tak gua?HAHAHAHA.

Oklah,kau malaz tahap cipan nak cerita panjang-panjang.Nanti korang bukannnya nak baca pun sangat.Cukuplah korang hasut aku suruh bagitau kerja aku hapa (lawak hambar).
Banyak insiden sadis yang berlaku semasa aku kerja.Dulu,aku rasa pakai baju kemeja sekolah time prep sabtu adalah benda paling pelik pernah di buat.Now,benda sama beraku pada tempat kerja.

Teka -teki : binatang apa pandai makan pizza?

Ingat tak iklan ni? 
-ONE THREE HUNDRED EIGHT-EIGHT TUPAI-TUPAI-
HAHAHAH.Jawapannya TUPAI lah.Sumpah aku ingat Pizza Hut sebab iklan ni je lah kot.(= =)


Akhir kata,aku harap sepanjang bekerja kat sini,aku tak mudah nak berputus asa.Sebelum pergi oversea(cewahh),universiti locak pun,at least aku ada bekalan

P.E.N.G.A.L.A.M.A.N
Mintak maaf sangat-sangat pada kengkawan yang sampai nak bunuh diri sebab nak tau aku kerja apa 
( fitnah semata-mata).Credit to
-Miss Kanchana
-Miss Lynda
-Izzam
-Maslia
-Aishah
-Fatin
-Sarah 
-Hakim
-Kak Izzah
-Kak Hema
-Kak Wary
-Kak Gi
-Danish
-Chandru
-Viki
-Kavi
Selamat berkenalan dengan korang,kalau aku ada salah silap maaf zahir batin.Yelah,aku ni macam batu sikit.Tak reti nak ber-SO-SIAL ,sebab tu try nak kerja.LASTLY

"THE JOURNEY OF A THOUSAND MILES BEGINS WITH A SINGLE STEP"
Motif ?= =

Selasa, 5 Februari 2013

Kerja Oh Kerja

Assalamualaikum
Budak lepasan SPM sekarang ni sibuk bekerja .Sana sini kecoh update pasal kerja.Ada jadi promoter,ada jadi cashier ,ada jadi penyangak,penyamun,perompak dan macam-macam  lagi.

Aku tercicir dalam kalangan insan yang bertuah tu.HUHUHUHU ( lagu sedih ).....
Dulu,lepas je abis paper Biology 3,aku dah bercita-cita nak ambil lesen lepas tu terus cabut pergi kerja.
Namun,langit tak selalu cerah sebab taufan ribu datang melanda.


I'M READY For Long Journey ;D


Pertama sekali sebab aku aku meroyan tak tentu pasal nak kerja? :
-Actually,aku bukannya  budak SBP /MRSM/HARIAN atau  lain yang duduk rumah ,goyang kaki dan habiskan beras mak bapak dengan menjadi penganggur tegar.

-Aku perlukan P E N G A L A  M AN .Bosan gila kalau semua dunia kita hanya di laman sosial,chatting dengan orang-orangg yang kita kenal S A H A J A.Macam mana nak strive kat U?Hello,kat sana manusia pandai pun jadi bodoh sebab pengaruh kawan.At least kalau kerja,kita tak terlalu cultural shock sangat

-Aku nak cuba rasa cari rezeki sendiri.Kalau sekarang ni mak bapak tanggung segala bagai,tak salah kalau kita berusaha membantu.Lantaklah kaya gila babeng anak Tan Sri,Datuk tapi harta tu bukan aku punya.
MAK BAPAK kan
-                                    

So,R E D H A ibu bapa pun kena ada jugak.Kalau kerja tak mintak izin or without 'keberkatan',rezeki tu dah tak bermakna.Dah,puas hati aku.

Ni sedih sebab nak 'habaq mai '.Lepas habis paper terakhir tu,aku dengan suka rianya terpaksa menggalas tanggungjawab besar.Ehem,apakah itu?

"Afiq..aku nak mintak tolong boleh?"
  (Muka suci )

"Apa dia??"
(Muka cuak )

" Tolong angkat meja ni sebab sebelum exam dulu aku tolong  angkat meja kau "
(Muka suci + harapan + bulu mata terkedip-kedip)

Dewan 'Lantai Pecah'..kalau lompat2 sikit dah retak


Okey,muka aku pasrah time tu .Orang lain dah mula angkat meje tak sabar nak berambus dari dewan.
Nak taknak tolonglah sebab dah terhutang budi bergadai nyawa jiwa raga kan.Tapi,aku buat SATU kesilapan besar!!!.Kesilapan ni membuatkan aku penat lepas habis menduduki hari-hari terakhir 'Ess-p-em '

Aku tertinggal pencil case kat dia.
Pencil Case?
I.C? 
Ya,benda tu ada kat Akak Wanie kite.Dialah orang paling bertanggungjawab.Bayangkan dari SABDA ke Hutan Melintang,aku rasa macam dah redah hutan Amazon dah.Dahlah sekolah tu 'hujung' bagan,memang dah sampai pekan baru teringat.100 ribu kali jugak lah aku call Wanie.(marah ni ..)

Tapi nak buat macam mana kan.Aku  'sabaq' je lah..last-last i.c ada kat Irfan yang komen , masa aku post  status kat Facebook.Ini betul-betul kes jenayah sebab tak ada i.c...sob..sob..sob.

Selama 2 minggu aku jadi pendatang hareemmm tanpa izin lagi  tanpa permit.Nasib baik tak cakap indon.Kalau tidak memang dah konfem tak sama dengan aku yang jelita ni.Cehh!
Selama 2 minggu jugak,aku tak boleh buat lesen ,keluar berfoya-foya dan berjoli.Okey,dah kronik ni.
Masa ni betul-betul 28 Disember lepas paper 3 Biology

Akhirnya, 2 minggu dah pun berakhir sebab Irfan bagi balik pencil case tu time  Annual Dinner Camaraderie.Agak cuak jugaklah pergi Manjung tanpa i.c .Rasa macam baru bunuh orang pulak (over sket )
Saat berfoya-foya


Tapi,'ke-gumbira-an ' tu tak tahan lama sebab daftar lesen pun lambat.Semua urusan aku sorang je yang buat.Salah aku ?rasa nak nyanyi lagu Aku Yang Berdosa je sebab tak ambil ejen.Semua orang ada ejen.Haaaa..ni lah yang start forever alone.Misi mencari kerja nampaknya terbantut.
Tempat meinimba ilmu pemanduan ;D
Last-last aku aku cari kerja dengan  Syapik! kawan aku paling genius nih!Masa trial dapat straight A's tau. Memandangkan 'tarak' lesen moto,jadi kami pun membuncit membonceng melilau kat Ipoh cari kerja.Tempat pertama?

THE STORE
Bukan lokasi sebenar
Berikut merupakan perbualan sadis dengan akak The Store.

Aku : (melangkah penuh semangat,nampak akak tu terus lambai..sumpah tak malu )
Akak tu : ( bukak pintu dengan senyuman ala-ala Lisa Surirumah gitu )
Aku : akak,kat sini mana boleh saya dapat kan borang jawatan kosong ?(konfiden )
Akak tu : Oh,sebelum tu boleh akak tau umur hari jadi adik berdua bile ?

Waktu ni aku dah riang ria nestle cornfleks dah.Ingat kan dah ada harapan nak kerja.Siap tanya 'besday'lagi.Tapi..........................

Aku : saya  tut tut tut tut..dia tut tut tut ( di tapis )
Akak tu : oh,maaflah dik,kat sini memang kami amik 18 tahun ke atas secara officialnya ..akak memang suke lagi-lagi adik speck ni.Dah lah cute .Tapi The Store tak bagi sebab belum cukup umur

Masa ni aku  aku dah patah seribu dah.Mula-mula Syapik suruh beli pen.Bapak semangat sebab takut 'depa' marah sebab tak bawak pen sendiri.Cik Kak Cashier tu senyum kambing je tengok kami keluar dari office dengan hampa.Alih-alih,hareeemmm..
Next station ialah 

GIANT
Giant kat USA lain gilo
Ahaa,actually lepas The Store,kami pergi Ipoh Parade, dan Giant Sunway City.Kat Giant lagi tragis dan menyanyat hati.Masa tu hari Ahad,satu keputusan yang bijak lah sangat datang waktu macam tu.

Mula-mula dah sampai kat pintu guard,rasa teruja gila lah sebab tulis "IMMEDIATE CASHIER".Bila masuk nak mintak pass,abang guard kata kena pakai kasut sarung,tak boleh pakai selipar.Sekarang ni aku betul-betul menyesal pakai selipar waktu prep.Betul-betul teringat kat peraturan sekolah yang Uztad Mad suruh ikut tu.Nasib baik jarak Sunway City dengan rumah tak jauh sangat sangat.

Balik rumah siap tukar baju berkolar lagi.Ni semua sebab teringat semua peraturan sekolah.Padahal datang isi  borang 'jew'.Bila semua dah lengkap macam nak pergi prep,muka masing-masing  senang hati .Tapi kesenangan tu  tak bertahan lama sebab .......

ABANG GUARD 1: Bang,diaorang nak mintak kerja ni.
ABANG GUARD 2 : Hari ni hari Ahad!! Office mana nak bukak.Kalau nak mintak kerja pun cari lah hari lain (= =)
ABANG GUARD 1 : Iyelah!!!..(tepuk dahi) 

Kami mengucapkan jutaan terima kasih berlemon-lemon pada Abang Guard 1 sebab 'sudi mengingatkan kami ' pakai kasut baju berkolar segala bagai.Tapi lupa nak ingatkan Hari Ahad..
Keluar dari Giant,beli aiskrim makan puas-puas.HAHAHA


Lokasi 3 : X X X X
Kerja ni senonoh okey!!
Kat tempat ni aku datang balik.Masa tu,saja-saja datang ingatkan nak cuba nasib.Alih-alih DAPAT jugak.Perasaan?rasa macam baru dapat biasiswa JPA  padahal temuduga kerja saja.Bermula 21 Januari,hidup aku berubah total 360 darjah.Apa X X  X X tu? nanti aku story sebab aku terdetik mintak kat sini pun sekadar suka-suka dan pergi tanpa Syapik.Masa tu dia dah kerja dulu.Yang pasti,aku terima  rezeki ini dengan secekal mungkin dan tak mungkin berputus asa sementara 4 bulan menunggu tawaran belajar  ke IPTA ;D

#The End

Sabtu, 2 Februari 2013

Hakikat Si Rabun ~Aku Terima

Assalamualaikum.
Satu kesilapan besar dalam hidup aku pernah lakukan adalah kira-kira 9 tahun yang lalu.Kesilapan inilah yang aku sentiasa kongsikan apabila ramai orang bertanya.

Sebenarnya,satu keluarga asas aku pemakai tegar cermin mata.Bermula dengan abang sulung aku,abang kedua,kakak ,adik,ayah ,mak dan aku! .Semuanya bermula pada umur 9 tahun,kakak aku buat speck baru.
Dan aku terpandang speck lama bulat,batang besi yang betul-betul lama tu.Nurul ! Nurul! dah alang-alang jumpa speck kau ni,baik aku pakai bawak jejalan.

Teringat mak aku kata,abang aku pakai speck nampak macam anak Cina.Sampai sekarang ni orang panggil dia 'Ah Chong' (= ,=).Tapi sekarang memang bapak orang dah.Dulu ,speck orang memancing ikan biasanya di-offer buat budak sekolah yang baru buat.
Satu taman perumahan aku ronda-ronda dengan basikal merah semata-mata nak tayang speck baru tu.
Kau bayangkan ,baru darjah 3 dah pakai speck!.Sampai kat rumah kengakawan,bapak dier tanya aku..

"Eh...Afieq dah pakai speck?comelnya!!! "

"a'ah,dah lama dah "
(muka bangga sket )

Bila mak aku dapat tau,betul-betul kena kaw-kaw punya.Dia kata mata tak rabun,toksah gatal-gatak merenyam memiang nak pakai speck ada power.Start hari tu,aku jakun gila sampai tak boleh bezakan sunglasses dengan speck yang ada power.Jumpa je try pakai.Tanpa disangka-sangka,(suspens ) power mata aku makin tinggi.Bukan 'power mata' macam pompan dalam Final Destination sampai boleh tembos furture tuh! (lawak hambar)Tapi RABUN.

R.A.B.U.N
(bukan babun ya akak-akak sekalian )
sekadar hiasan (= =)
Doktor pun dah sahkan aku rabun yakni penyakit paling ramai di dunia lah kot.Penyakit ke?ntah...
Patutlah masa belajar tajwid kat sekolah agama,satu hapah pun aku tak nampak.Memang betul-betul buang karan sampai suruh kawan salin nota tajwid.Kadang-kadang kalau putus asa sangat aku pakai hentam taram je  tulis nota.Betul-betul ayah pin kan?

Main bola pun boleh pakai speck 
Start dari situ,koleksi speck mata aku dah berpuluh jugak.Buat pengetahuan ahli-ahli fan aku (ceh ),aku ni memang seorang yang tak reti jaga barang.Masa kecik,mak aku beli mainan tapi aku baling masa tengah merajuk.Amboi,ala-ala brutal gitu.So,kalau dah pakai speck ni,tak sah kalau tak patah memanjang.Bayangkan,speck yang harga beratus-ratus tu dengan pasrahnya patah seribu tak sampai setahun  pakai.Sadis gila !
Sepanjang menjadi pemakai cermin mata yang tegar,aku tak boleh lupa satu inseiden yang begitu 'menyagat hati.'Time tu aku darjah 5,guru kelas aku Puan Ganamandy memang sayang gila kat aku (perasan ).Speck aku  tu memang dah tahap uzur pun padahal tahun lepas baru beli.Then,aku tak sangka-sangka yang dia nak jumpa aku kat bilik guru satu hari.

'Awak ni nampak ke tak masa saya ajar'

'Nampak lah,cikgu kan besaq'

'Memain pulak,ni saya risau sebab awak student harapan bangsa,negara dan agama tau'


dan aku tak disangka dia hulur not 'RM 5 ploh hengget' suruh buat cermin baru.Agak terkejut dan terharu plak.Selama ni aku tak suka dia sebab ajar BI tak faham,kuat berleter then suka denda.Tapi,orang yang bernama guru ni betul-betul baik hati.Sedikit sebanyak pandangan aku terhadap Pn.Gana ni berubah sedikit.

Speck yang aku beli guna duit tu tak tahan lama jugak.Tahun depannya,tukar speck lain.Betul-betul pakcik kayo lah kan...begitulah putaran hidup cermin mata kalau dah aku tuannya.Malang betul kan speck-speck ni?hahaha.
Benda yang sama jadi selama 9 tahun benda ni melekat kat muka aku.Paling aku bengang tentang speck..


Bila kita letak atas meja,bingkai tak seimbang.(Sebelah terangkat)

Kenangan Form 3

Bila pakai speck,ada orang tegur 'kenapa pakai speck  senget? ke hidung yang cacat?'(kwaja!)


Bila bukak speck,aku nampak kobis  kabus

Vios pun nampak pelik kalau bukak speck ;D

Bila masuk fringe,speck akan berwap.Jenuhlah nak lap balik
Koleksi casing speck sepanjang zaman

Bila bukak speck orang tak kenal  kita..(= = )


Kalau pasal not 'RM 5 ploh hengget' tu aku darjah 5,masa duduk kat SABDA lagi haru.Maklumlah,dah duduk hostel jangan harap nak mengadu direct  kat mak bapak kan. Satu hari,speck aku ni  memang aku buat since Form3,semata-mata untuk PMR year.Inilah speck paling lama aku pakai selama 2 tahun setengah.Tapi,malang tak berbau mee kari kan,speck ni dah longgar dah cerminnya.Aku bertekad,nak bertahan pakai speck ni sampi ke anak cucu gitu.TAPI ,time nak mandi kat Tandas Ruby,sebelah cermin tu tetiba tercicir.SOB SOB SOB.
Lokasi kejadian menjelang maghrib 


Padahal tandas  dengan dorm aku tak adalah jauh mana.Pejam mata je  sambil korek hidung pun boleh sampai .Jadi,selama 2 minggu jugaklah aku buta meraba-raba jalan.Spanjang tak ada penyambung nyawa tu,aku berhadapan dengan macam-macam masalah.

Ada yang cakap aku bukak speck nampak garang.

Garang gila babeng ah!

Ada cakap macam artis (yuhuuu )
Ada cakap macam bapak orang

Aku pun tak boleh lupa betapa susahnya nak faham apa yang cikgu ajar kat  whiteboard depan.Bayaangkan Cikgu Sharul buat chemical equation pun nak terbeliak mata apatah lagi time add math nak kira-kira segala bagai.Tapi,mujurlah parent aku datang bagi speck baru masa cuti Hari Pekerja.Mula dari situ hidup aku jadi normal balik selepas kekacauan telah tamat.

Rajin ? skema gilo kan nak baca buku segala bagai?
Di sini,ada beberapa tips dan pesanan penaja sikit yang nak dikongsikan : 
-Kalau korang batak sangat nak pakai speck,baik lupakan saja niat suci murni tu.Rabun boleh dikurangkan kalau penggunaan cermin mata yang tidak terlalu kerap.

-Seeloknya,kurangkan masa menghadap alatan pemancar cahaya berkuasa tinggi macam TV,laptop atau PC ke.Tapi kalau dah kaki blogging macam aku,tak yah elakkan  pun tak apa (ajaran sesat)

-Kalau tak ada rabun,jangan memandai pakai speck tak ada power.Cahaya yang masuk cermin tak ada power boleh pantul balik kat mata kita (aku dengar je lah..tak tau betul ke x )


Sekarang,nasik dah jadi bubur lambuk,bubur caca dah.Aku bersyukur sebab
masih dikurniakan mata yang sihat walaupun tak berapa nampak.Bukan buta pun kan?Kalau buta lagi haru.
Kepada yang rabun sepertiku jua,jangan merasa rendah diri.Memang nampak nerd nak mati,kalau rajin rambut sikat tengah pastu kepit buku 24 jam.Sumpah dah tahap profesor dah.
Tapi,bercermin mata tak semestinya kita terbatas,
tapi jadikan sebagai kenyakinan sebab tak semua orang pakai speck ;D