Catatan

Tunjukkan catatan dari 2015

Ulasan Novel : Jahanam karya Hasrul Rizwan

Imej
Asssalamualaikum.

Hai,Hello.

Aku tak tahu kenapa mood aku buat masa sekarang adalah kembali aktif mem-blog.Mungkin lepas dah kerah otak cari password blog baru tergerak hati nak 'menghargai' blog ni balik hahaha.
Jadi,kali ni aku nak ulas satu novel keluaran Buku Fixi sekali lagi,atau mungkin untuk masa akan datang ,aku akan mengulas dari penerbit yang sama jugak .Penulis yang bertuah kali ni adalah Hasrul Rizwan,atau di kenali sebagai Mat Gorn di laman twitter-nya.



Sebagai mukadimah,Jahanam merupakan novel ketiga brader Hasrul selepas Murtasd (2012),Tuhan dan Bercakap dengan Jun  ( kedua-duanya tahun  2013).Apa yang aku perasan,ke semua karya brader ni tak akan lari daripada dialek 'utagha -nya' dan juga watak-watak cameo.Seabagai perbandingan,di dalam Trilgogi Murtad yang ketiga iaitu Qisas jugak diselitkan watak Junaidi yang wujud dalam novel Bercakap dengan Jun.







Begitu jugak dalam Jahanam,watak Adam dan Akhil juga muncul .Kalau korang pernah baca Qisas,bab terawal a…

Ulasan Novel :Kelabu karya Nadia Khan

Imej
Assalamualaikum.

Kali ni aku nak ulas sebuah novel keluaran Buku Fixi yang sememangnya dah lama diterbitkan iaitu Kelabu karya Nadia Khan.Novel ni dikeluarkan penulis pada tahun 2011,dimana ketika itu aku form 4 dan penerbitan Buku Fixi pada aku ketika itu tersangatlah asing.Kelabu ni sebernarnya antara barisan Buku Fixi yang terawal dikeluarkan dan terakhir pada tahun 2011.So tahun ni,barulah tergerak hati aku nak membeli dan meneroka apa yang istimewa sangat sampai cetakan pun dah ke -16 ( Mei 2015 ).

Sebelum ni ,aku pernah baca karya Nadia Khan yang kedua iaitu Gantung terlebih dahulu.,Pada aku,Gantung ni tak lah best sangat ( tak tahu pandangan orang lain macam mana) sebabnya aku keliru antara naratif dan penceritaan yang digunakan penulis.Semua ni sama jugak macam filem Terbaik Dari Langit.Ada sesetengah penonton yang tak faham yang Bront Palare tu dah mati ke? Apsal dia naik ke langit? Semua tu bergantung pada fikiran dan pandangan masing-masing.Tapi untuk karya sulung Nadia Kha…