Catatan

Tunjukkan catatan dari 2013

Universiti Teknologi Mara Perak : Kampus Seri Iskandar 1

Imej
Saat ini,ketika ini,hidup aku benar-benar berubah 350 darjah.Walaupun 10 darjah tak berubah,aku kira keseluruhannya hidup aku berubah,bertukar.2 Jun 2013,satu tarikh yang sangat signifikan.Sekarang 14 Jun 2013,bermakna 2 minggu berada di bumi yang mengubah hidup aku ni.

17 Mei,aku dapat keputusan UPU,Diploma Perakaunan Universiti Teknologi Mara (UiTM).What??UiTM??selama ni aku bosan sangat-sangat dengar senior yang dapat UiTM.Bagi aku,U ni tak ada kelas,tak segempak UPM,UKM,UM dan lain-lain.Bila dapat UPU,rasa sedih jugak.Dahlah UiTM,diploma pulak tu.Kalau Asasi tak apalah jugak.3 tahun beb! berbanding dengan asasi setahun setengah.


Tapi,aku cuba muhasabah diri jugak.Dengan berbekalkan result SPM 5A 4B,jangan mimpi aku boleh fly gi US,dapat tajaan JPA,MARA,TNB bla bla bla.Aku rasa mereka yang dapat diploma,lebih-lebih lagi yang kat UiTM ni semua di-reject U lain sebab dapat result bawah 5A.Bapak teruk gila mentaliti aku!!! Ya,selama 6 hari aku fikir,barulah aku terima tawaran tu pada …

Kerja Oh Kerja ~Part II

Imej
Assalamualaikum.
Sebenarnya aku malas nak bagi tahu kat mana aku kerja sempena mengisi 'cuti' ni.Bukan apa,aku bukannya 'fofular' sangat nak kecoh-kecoh pasal kerja ni.Maklumlah,kerja pun tak lah sehebat mana pun.Tujuan aku kerja sebenarnya tak lebih daripada nak mencari pengalaman dan kalau bonus pun hanya untuk duit poket je.Bila dah kerja,baru tahu apa yang parent kita rasa semata-mata nak besarkan kita,Okey,cukup lah mukadimah air mata nih.Musti tersentuh kan sampai keluar hingus hijau pekat? ( eeuuww).Pi basuh.Pastu teruskan layan blog ni.HAHAHA







Amacam,nampak tak keterujaan aku bagitau semua orang yang kerja ni macam best?  Setelah dilanda kontroversi sebab ada yang kata aku kerja tak senonoh lah,balik malam lah,bayar triple lah,aku nak buat pendedahan sulit ni.(lain macam gila ayat nih ).
Okey,sebenarnya aku kerja kat sebuah restoren francais yang aku rasa satu dunia dah tahu.Wah,maknanya aku ni kerja ala-ala international lah ye?Fuyoo,sila tepuk tangan.Rasa kemb…

Kerja Oh Kerja

Imej
Assalamualaikum
Budak lepasan SPM sekarang ni sibuk bekerja .Sana sini kecoh update pasal kerja.Ada jadi promoter,ada jadi cashier ,ada jadi penyangak,penyamun,perompak dan macam-macam  lagi.

Aku tercicir dalam kalangan insan yang bertuah tu.HUHUHUHU ( lagu sedih ).....
Dulu,lepas je abis paper Biology 3,aku dah bercita-cita nak ambil lesen lepas tu terus cabut pergi kerja.
Namun,langit tak selalu cerah sebab taufan ribu datang melanda.




Pertama sekali sebab aku aku meroyan tak tentu pasal nak kerja? : -Actually,aku bukannya  budak SBP /MRSM/HARIAN atau  lain yang duduk rumah ,goyang kaki dan habiskan beras mak bapak dengan menjadi penganggur tegar.
-Aku perlukan P E N G A L A  M AN .Bosan gila kalau semua dunia kita hanya di laman sosial,chatting dengan orang-orangg yang kita kenal S A H A J A.Macam mana nak strive kat U?Hello,kat sana manusia pandai pun jadi bodoh sebab pengaruh kawan.At least kalau kerja,kita tak terlalu cultural shock sangat
-Aku nak cuba rasa cari rezeki sendiri.K…

Novel Sekolah Menengah

Imej
Sebenarnya,aku tak tahu nak bagi tajuk apa bagi post kali ni.Menganggur hari-hari macam ni boleh jadi stress dan tertekan.Bukan tak cari kerja,tapi 'bulan belum jatuh ke riba lagi'.Jadi,nak tak nak terpaksalah tunggu sampai betul-betul bulan tu jatuh.Lagipun sekarang nak ambil lesen.Lagi satu hal.Okey,kalau ada masa aku story pasal lesen tu.






Dalam kebosanan menganggur ni,aku dah baca sebuah 2 buah novel baru. HAHAHAHAHAAHAHAHAH.!! Aku tahu,ramai yang dah berkotak-kotak novel yang korang baca sebab nak hilangkan kebosanan.Tapi,nak buat macam mana,sebab makan tidur,makan tidur,sekarang baru tergerak hati nak baca novel.Itupun lepas hang out kat Aeon Kinta City secara tak sengaja,menziarahi MPH dengan Popular jap.Haishh,rambang mata tengok buku-buku. Tapi,aku rasa,novel yang aku baca kat sekolah dulu lebih sentimental.Sampai cikgu suruh buat sinopsis bab demi bab.Tiba-tiba speechless! sebelum tu,seumur hidup,pernah sekali je baca novel.Dah kena buat kajian pulak.Tu belum lagi ken…