Ahad, 11 Mac 2012

Erti Kepimpinan

bertahun rasanya tak menonyoh jari ni kat keyboard.alih-alih dah masuk bulan 3 dah.haiiyaa..SPM
nak dekat maa...
Ujian Penilaian 1 dah abis batch Camaraderie tempuhi.okey,soalan dier boleh tahanlah.but,sekarang ni dah
boleh bau siapa yang top 10.rata-rata  pelajar,ramai yang ambil kesempatan untuk score habis2.
tahniah sebab result korang gempak.doakan aku pulak ya!

dan bukak sekolah ni,SABDA dah sesak ya rabbi.kedatangan form 4 baru dengan adik-adik form 1 menceriakan suasana.ya,dorang gempak-gempak belaka.jangan gegatal nak pindah.bersaing kat sini tu
biasalah.okey,aq malas nak cakap lebih2.kang kantoi ngan cikgu kang( hahahahha).
 sm sains tin sardin (SATDIN)hohoho...
eh,korang pernah jadi ketua tak?senang citer bos lah.apa? pernah?
wah,musti best kan.ketua ,kapten,chief ,kepala ,bos dan whatever kejadah tu semua tetap di lebel sebagai pemimpin.

ya,umpama kita menggalas amanah,jangan sesekali ingat kita menanggumg beban.
so,jadi pemimpin memerlukan pengorbanan.sebab? takkan kita makan cili,tapi rasa manis kan?
kepedasan dan lelehan air mata tu adalah bukti pengorbanan.

#1 Pemimpin dalam kalangan pelajar

pelajar tak kan jadi pemimpin yang bagus apabila dewasa tanpa asahan sejak rebung.
memang aku buat esei lah skang kan.ayat bunga2 giler.ahahahha
jadi pemimpin zaman belajar memang susah.bayangkan,nak uruskan sesuatu organisasi,pastu nak belajar lagi.kalau kantoi study,memang orang akan pandang rendah.hahaha.
jadi,terpulang kalau anda lakukannya dengan seikhlas mungkin.
ini adalah cabaran yang sangat besar.

# 2 Pemimpin zaman pekerjaan
ternyata,cabaran zaman ni bukan mainan .kita berhadapan dengan orang yang lebih dewasa,tentunya
lebih berpengalaman.kalau silap,mesti malu.menjadi pemimpin bukannya macam jadi tauke
pasar malam.eh,maruah kat belakang kau .itu pasal lah kita kena bijak nak jadi ketua.
arrange orang bawah kita,suruh buat kerja.

pemimpin zaman pekerjaan tak boleh tandingi pemimpn jenis kat bawah ni~

# 3 Pemimpin Keluarga
siapa lagi kalau bukan ayah,bapa,suami.
ya,mereka adalah pemegang tanggungjawab dalam sesebuah keluarga.penghasil pemimpin yakni
anak2 mereka.
penat kot baca pendidikan islam bab perkahwinan.tugas orang laki ni laki berat.
hahaaha..terasa dewasa plak.
pemimpin yang baik,keluarga akan baik lah.jadi,dah bersedia?


 Pemimpin sebenarnya adalah semua orang.kalau di beri tugas,andalah pemimpin.
even,berat mana pun-pemimpin tetap diperlukan.
jadi,jangan anggap teruk sangat kalau anda tak di label pemimpin.
anda adalah khalifah bumi...........:p







Tiada ulasan:

Catat Ulasan